Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De finale op Klara en Canvas ​maandag 30 mei tot en met zaterdag 4 juni

De finale op Klara en Canvas ​maandag 30 mei tot en met zaterdag 4 juniBlijf verwonderd!

Nicole Van Opstal, Katelijne Boon, Clara De Decker

De finale op Klara

Klara zendt alle wedstrijdavonden van de finale in Bozar rechtstreeks uit vanaf 20.00 uur. Elke avond vertolken twee van de 12 finalisten een celloconcerto naar keuze en een onuitgegeven werk dat speciaal voor de Koningin Elisabethwedstrijd is geschreven door de Duitse componist Jörg Widmann. Ze worden begeleid door het Brussels Philharmonic, o.l.v. Stéphane Denève.

Nicole Van Opstal is de Klara-gastvrouw en krijgt gedurende de hele finaleweek elke avond het gezelschap van de sympathieke en immer nieuwsgierige cellist Benjamin Glorieux. Hij was onlangs nog curator van het Festival van Vlaanderen Kortrijk, met als motto ‘Normal Gets You Nowhere’. Dat is tekenend voor zijn open visie. Glorieux, zelf oud-student aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, volgt de wedstrijdkandidaten met veel engagement en plaatst hen in een breder perspectief.Daarnaast komt er elke avond nog een tweede cellist naar de Klara-loge in Bozar. ​Zij zorgen in de pauzegesprekken telkens voor een andere kijk op het cellospel van de jonge finalisten en allerhande zaken waarmee musici te maken hebben, zoals bijvoorbeeld (dure) instrumenten, het repertoire en de mentale en fysieke gezondheidsaspecten van een muzikantenleven.

Op zaterdag 4 juni gaat Klara uiteraard door tot de ontknoping van de wedstrijd met de bekendmaking van de prijswinnaars en hun rangschikking.

Dit zijn de panelgasten van Nicole Van Opstal in de finale:

 • Maandag 30 mei: Benjamin Glorieux en Arne Deforce: ​
 • ​Arne Deforce is een autoriteit inzake hedendaagse muziek en kijkt reikhalzend uit naar de wereldpremière van het verplichte werk van de wedstrijd.
 • Dinsdag 31 mei: Benjamin Glorieux en Viviane Spanoghe
 • ​Viviane Spanoghe is niet alleen een zeer gewaardeerde pedagoge aan het Brusselse Conservatorium, ze is ook heel actief als concertcelliste met een zeer breed repertoire.
 • Woensdag 1 juni: Benjamin Glorieux en Jeroen Reuling
 • ​Jeroen Reuling is zowel cellist en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel als aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ in Nederland en de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Daardoor kent hij heel wat van de wedstrijdkandidaten.
 • Donderdag 2 juni: Benjamin Glorieux en Veerle Simoens
 • ​Veerle Simoens ruilde haar carrière als concertcelliste voor die van algemeen directeur van 'Gent Festival van Vlaanderen' en kent alle aspecten van het concertleven.
 • Vrijdag 3 juni: Benjamin Glorieux en Pieter Wispelwey
 • ​Pieter Wispelwey is een wereldwijd gerenommeerde cellist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam.
 • Zaterdag 4 juni: Benjamin Glorieux en Jaap Kruithof
 • ​Jaap Kruithof is cellist en pedagoog voor zowel jonge kinderen als studenten van de Luca School of Arts. ​ Zijn heldere en respectvolle analyses bieden een mooie houvast voor de muziekliefhebbers.

 

De finale op Canvas

Canvas zendt de finalesessies van maandag tot vrijdag uit op het kanaal van Ketnet, telkens van 20.00 tot ongeveer 23.00 uur. De laatste finaleavond met de proclamatie op zaterdag 4 juni wordt uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal (van 20.00 u. tot na middernacht).

Katelijne Boon en Clara De Decker zijn opnieuw de enthousiaste en warme gastvrouwen die de kijker meenemen doorheen de spannende finale en het unieke universum van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Katelijne Boon heeft haar vaste stek op de TV-set in Bozar, vlak bij de loges. Elke avond schuiven twee gepassioneerde gasten mee aan haar tafel. Clara De Decker is de immer enthousiaste reporter die van de finalisten naar het jongerenpanel DeZes vliegt. En tussendoor een pak fascinerende gasten ontmoet in de wandelgangen van Bozar.

Deze gasten bespreken samen met Katelijne de prestaties van de finalisten:

 • Maandag 30 mei

Jeroen Reuling: cellist en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ in Nederland en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.
Anneleen Lenaerts: harpiste bij de Wiener Philharmoniker en docente klassieke harp aan het Conservatorium Maastricht ZUYD .

 • Dinsdag 31 mei

Frans Grapperhaus: cellist en muziektheatermaker.
Veerle Simoens: celliste en algemeen directeur van 'Gent Festival van Vlaanderen'.

 • Woensdag 1 juni

Viviane Spanoghe: celliste en docente cello en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Gorges Ocloo: muziektheater- & operaregisseur, componist en acteur.

 • Donderdag 2 juni

Olsi Leka: cellist, professor Cello aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij gaf nog les aan de enige Belgische kandidate Stéphanie Huang.
Pascale Van Os: dirigente en de assistente van chef-dirigent Gergely Madaras bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège.

 • Vrijdag 3 juni

Geert Debièvre: cellist en docent aan de Luca School of Arts.
Marlies De Munck: muziek- en cultuurfilosoof aan de UAntwerpen.

 • Zaterdag 4 juni

Pieter Wispelwey: wereldwijd gerenommeerde cellist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam
Dirk Brossé : internationaal geprezen dirigent en bekroonde componist
Benjamin Glorieux: veelzijdige cellist, dirigent en componist
Dominique Deruddere : filmregisseur

Tussen de gesprekken door zijn er ook reportages: onder meer portretten van de 12 finalisten; een reportage over de Amerikaanse cello-docent Gary Hoffman (liefst tien van zijn leerlingen doen mee aan de eerste ronde van de wedstrijd. Dat is een op zeven!); het celloconcerto van Saint-Saëns uitgelegd door Victor Julien-Laférrière, de eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017.

Uiteraard is er ook opnieuw het jongerenpanel DeZes. Elke finaleavond geven zij hun ongezouten mening over de prestaties van de 12 finalisten. Maar er is meer: de uitzendingen van de finaleweek worden telkens ook afgesloten met een muzikale outro van DeZes. Zo arrangeerde componist-arrangeur Martin Valcke speciaal voor zes cello’s de soundtrack van de films Fame en Batman, Amsterdam van Kris Debruyne, Ave Cesaria van Stromae, Music van John Miles en For My Lady van Toots Thielemans.