Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De geheime muziek van Da Vinci

De geheime muziek van Da VinciKlassieke muziek

De Mona Lisa, Het doopsel van Christus of La Belle Ferronière : het zijn stuk voor stuk iconische schilderijen van Leonardo Da Vinci. Volgende week opent in het Louvre de grote Da Vinci-tentoonstelling. Het ensemble Doulce Mémoire zocht de passende muziek bij een tiental van Da Vinci’s bekendste schilderijen in die tentoonstelling. Dat concert ging in avant-première op het festival Musica Divina en is op 15 oktober te beluisteren in Klara Live.
detail van La Belle Feronnière van Da Vinci© RMN-Grand Palais (musée du Louvre) / Michel Urtado

Da Vinci: groot muzikant en inspirator van het concert van Doulce Mémoire, op 15 oktober in Klara Live

Denis Raisin Dardre, artistiek leider van het ensemble Doulce Mémoire, koos muziek die zowel qua chronologie als qua sfeer bij Da Vinci’s leefwereld en schilderijen past: een zoektocht naar de ´geheime muziek´ van Da Vinci. Dat levert een boeiende verzameling op van heel uiteenlopende composities. Leonardo hield niet alleen van muziek, hij was zelf een bejubelde muzikant in zijn tijd. Zo bespeelde hij op meesterlijke wijze de lira da braccio, een geliefd instrument van dichters-muzikanten in de renaissance, die het bespeelden bij het voordragen van hun poëzie. We zien het instrument- dat wat lijkt op de vedel- vaak opduiken op schilderijen, bespeeld door mythische figuren als Apollo of Orpheus.
In dit programma hoort u muziek gewijd aan de Maagd Maria, die Leonardo zo sereen verbeeld in allerlei Madonna schilderijen. Er is ook een motet van Josquin Desprez, die model zou kunnen hebben gestaan voor het portret van een muzikant, maar ook wereldse dansen en hoofse muziek die past bij de edelvrouwen als Ginevra Benci, Isabella d’Este, La belle Ferroniere en natuurlijk Mona Lisa, la Gioconda die Da Vinci vastlegde voor de eeuwigheid. Frottole van Bartolomeo Tromboncino en Marchetto Cara en het chanson De tous biens playne van Hayne Van Ghizeghem gaan hand in hand met werken van Jacobus Obrecht en Heinrich Isaac en vele anderen, namen die weggedeemsterd zijn in de vijf lange eeuwen die hen van ons scheiden.

Download hier het programmaboekje met de muziek die Denis Raisin Dardre koos per schilderij.
 
Beluister het concert op Klara, Klara.be of via de Klara-app. Herbeluistern kan tot twee weken na de uitzending.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.