Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De genomineerden voor de Herman de Coninckprijs

De genomineerden voor de Herman de ConinckprijsKunst & Cultuur

Zes dichtbundels staan op de shortlist van de Herman de Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse poëzieprijs. De enige kanshebber uit Vlaanderen is Maud Vanhauwaert. De winnaar wordt over een maand bekendgemaakt. In Espresso stellen we zes dagen lang de genomineerde bundels aan u voor.
De covers van de genomineerden

Deze shortlist werd bekend gemaakt op 21 februari, de verjaardag van Herman de Coninck zelf

De jury las en beoordeelde 115 dichtbundels die in 2020 zijn verschenen in Vlaanderen en Nederland. Zes daarvan zijn genomineerd voor de prijs. Dit is de shortlist:

  • "Guillaume" van Kreek Daey Ouwens (uitgeverij Wereldbibliotheek)
  • "& rol door" van K. Michel (uitgeverij Atlas Contact)
  • "Wie was ik (strafregels)" van Alfred Schaffer (uitgeverij De Bezige Bij)
  • "Het stad in mij" van Maud Vanhauwaert (uitgeverij Das Mag)
  • "Big data" van Anne Vegter (uitgeverij Querido)
  • "Parkplan" van Wout Waanders (uitgeverij De Harmonie)

Vijf van de zes genomineerden komen uit Nederland; de enige Vlaamse dichter is Maud Vanhauwaert. Bij de zes is traditioneel ook een debutant. Dat is dit jaar Wout Waanders.

Organisator Behoud de Begeerte maakte deze shortlist bekend op 21 februari, niet toevallig de dag waarop Herman de Coninck, de Vlaamse dichter naar wie de prijs is vernoemd, zelf 77 jaar zou zijn geworden. De dichter overleed in 1997.

Over een maand, op 21 maart en de internationale dag van de poëzie, wordt de winnaar bekendgemaakt. De Herman de Coninckprijs is 7.500 euro waard. 

Wie maakt kans?

"Wie was ik (strafregels)" van Alfred Schaffer, die eind vorig jaar de P.C. Hooftprijs kreeg voor zijn hele werk, verwoordt "een diep gevoel van ontheemding. Hij gebruikt daarvoor de blik van een gekleurde vrouw die in Nederland als verpleegster werkt, een reflectie van zijn eigen moeder."

'Ik kan niet stoppen met lachen...' van Alfred Schaffer

In "& rol door" van K. Michel, pseudoniem van Michael Maria Kuijpers, vangt de dichter "de absurditeit van het dagelijks leven in verrassende en frisse beelden".

'Alles was heel anders gelopen' van K.Michel

"Guillaume" van Kreek Daey Ouwens noemt de jury een "ontregelende, vertederende bundel", een "autobiografische, wat wrange liefdesverklaring van een zus voor haar jongere broer met een verstandelijke beperking."

Fragmenten uit 'Guillaume' van Kreek Daey Ouwens

Maud Vanhauwaert is genomineerd met "Het stad in mij", voor een groot deel de neerslag van haar Antwerpse stadsdichterschap. De jury prijst "de brede blik die Vanhauwaert hanteert in haar aanstekelijke zoektocht naar de ruimte die poëzie (letterlijk) buiten het boek kan innemen."

'Voor moeders die een kind verloren' van Maud Vanhauwaert.

Wout Waanders is de debutant bij de zes genomineerden. Hij schreef "Parkplan", een dichtbundel in de vorm van een plan voor een poëtisch pretpark. De jury werd vooral getroffen door "de originaliteit, de humor en het grote vermogen tot relativering."

'Sasha naar het vliegveld brengen' van Wout Waanders

Ook op de shortlist van de Herman de Coninckprijs: "Big data" van Anne Vegter, oud-Dichter des Vaderlands in Nederland. "Een rauwe, woedende en intens emotionele bundel" over "een tijdloos en universeel verhaal: de pijn van de bedrogen en verlaten geliefde."

Fragment uit 'Medea 2.0' van Anne Vegter

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.