Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Grot van Ali Baba ligt in Zuid-Korea

De Grot van Ali Baba ligt in Zuid-KoreaKunst & Cultuur

Wie na 'Parasite' hongert naar meer Zuid-Koreaanse films kan terecht in de schatkamer van het Korean Film Archive.
Korean Film Archive

Insect Woman (Kim Ki-young)

Daarvoor hoeft u niet naar de Seoel te vliegen, want op het aan klassiekers gewijde YouTube-kanaal van het Korean Film Archive (KOFA) vindt u meer dan 100 films. De beeldkwaliteit is minder dan die van de dure dvd’s die het KOFA verkoopt, maar de online films zijn wel gratis te bekijken.
U vindt er onder meer enkele van de favoriete Koreaanse films van Bong Joon-ho, de regisseur van de jongste Oscartriomfator Parasite. Daarbij ook het door waanzin en schokeffecten voortgestuwde Insect Woman van Kim Ki-young, de genremeester die geldt als hét grote voorbeeld van de filmmakers die sinds de eeuwwisseling het mooie weer maken in Zuid-Korea.
Het YouTube-kanaal is voor het KOFA ook een vitrine voor zijn restauraties, zoals A Day Off van Lee Man-hee, een titel die pas na 37 jaar, in 2005, werd vrijgegeven door de censuur. Natuurlijk is ook Im Kwon-taek vertegenwoordigd, de vader des vaderlands van de naoorlogse Zuid-Koreaanse cinema, die ondertussen al meer dan 100 films op zijn actief heeft.
Kortom, wie in de geschiedenis van de Koreaanse cinema wil duiken - van de jaren 30 tot de jaren 90 van de vorige eeuw - kan hier dagen en dagen zoet maken. U hoeft er geeneens Koreaans voor te begrijpen, want de films zijn in het Engels ondertiteld. In tegenstelling tot onderstaande 'trailer' van Insect Woman.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.