Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De grote carrière van François-Auguste Gevaert

De grote carrière van François-Auguste Gevaert Klassieke muziek

Hoe schopte François-Auguste Gevaert het van student aan het conservatorium van Gent tot Directeur de Chant de l’opéra’ in Parijs?
postzegel van François-Auguste Gevaert

François-Auguste Gevaert: op 22 juni in Nuits d'été

Als laureaat van de Prix de Rome kon de 19-jarige Gevaert in 1847 door Europa reizen, studeren en componeren. Hij had ondernemingszin, was intelligent had talent. Aanbevelingsbrieven van François-Joseph Fétis, de eerste directeur van het Brusselse conservatorium, waren de sleutel tot het Parijse operamilieu. Hij kreeg meerdere opera-opdrachten, werd geprezen door Berlioz, ging naar feestjes van Offenbach en Rossini en schopte het tot ‘directeur de chant de l’Opéra’, een functie vergelijkbaar met artistiek directeur.
Na meer dan 20 jaar in Parijs kwam ‘Le Flamand’ terug naar zijn roots. In 1871 volgde Gevaert de overleden Fétis op als directeur van het conservatorium van Brussel, een functie die hij 37 jaar lang met verve zou vervullen. Hij stichtte een koor en concertvereniging en was een groot bezieler van studie en uitvoering van renaissance- en barokmuziek, o.a. van Bachs Mattheuspassie.

François-Auguste Gevaert (1828 -1908) werd door componisten en uitvoerders uit heel Europa gewaardeerd als autoriteit. Hij was ook een intellectueel, met publicaties over oude muziek, muziektheorie, instrumentatie en orkestratie. Zijn opera’s worden vandaag niet meer uitgevoerd.
In Klara Live van 22 juni hoor je enkele delen uit zijn Missa solemnis pro defunctis, opgedragen aan Martin-Joseph Mengal, de conservatoriumdirecteur van zijn leerjaren in Gent en kan je proeven van een fragment uit twee van zijn opera‘s.

Nuits d'été, het zomeravondprogramma op Klara. Met elke uitzending aandacht voor een Vlaamse / Belgische componist(e). François-Auguste Gevaert komt aan bod op maandag 22 juni.

 

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.