Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De halve finale op Klara en Canvas ​Maandag 16 tot zaterdag 21 mei

De halve finale op Klara en Canvas ​Maandag 16 tot zaterdag 21 meiBlijf verwonderd!

De kandidaten

Canvas en Klara werken dit jaar in perfecte symbiose samen tijdens de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd in Flagey. Voor het eerst in jaren zendt Klara ook de namiddagsessies van de halve finale rechtstreeks en integraal uit op de radio, Klara.be en de Klara-app.

Katelijne Boon is opnieuw het gezicht van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Canvas, maar tegelijk ook de vertrouwde stem op Klara tijdens de namiddagsessies. Voor de avondsessie worden de rollen omgedraaid. Om 20.00 u. neemt Klara-presentatrice Nicole Van Opstal plaats in de presentatieset op het balkon van Studio 4 van Flagey. Zij is niet alleen te horen op Klara, maar ook te zien op het kanaal van Ketnet en op VRT NU.

Er zijn 24 halvefinalisten, die ieder twee keer optreden. Per sessie vertolken twee kandidaten een concerto van Joseph Haydn, samen met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, geleid door Vahan Mardirossian. ​ Twee andere kandidaten spelen een cellorecital van ca. 40 minuten. Daarin zit naast diverse werken voor cello en pianobegeleiding ook het onuitgegeven verplicht werk, speciaal voor deze editie geschreven door de Vlaamse componist Daan Janssens.

De gasten van Nicole en Katelijne zijn stuk voor stuk zelf topmuzikanten die niet alleen thuis zijn in het cellorepertoire, maar ook de harde realiteit van een wedstrijd goed kennen. Met hun pedagogische vaardigheden, concertervaring en een dosis empathie kunnen ze de luisteraars en kijkers perfect begeleiden in hun muziekbeleving.

Dit zijn de gasten van Katelijne Boon tijdens de namiddagsessies (15.00 – 18.15 u.):

 • Maandag 16 mei: cellist Benjamin Glorieux
 • Dinsdag 17 mei: cellist Paul Heyman
 • Woensdag 18 mei: cellist Karel Steylaerts
 • Donderdag 19 mei: cellist Nathalie Flintrop
 • Vrijdag 20 mei: ​ violist Shalan Alhamy
 • Zaterdag 21 mei: cellist Viviane Spanoghe

 

Nicole Van Opstal ontvangt tijdens de avondsessie volgende gasten (20.00 – 23.15 u.):

 • Maandag 16 mei: cellist Jaap Kruithof
 • Dinsdag 17 mei: cellist Jeroen Reuling
 • Woensdag 18 mei: cellist Veerle Simoens
 • Donderdag 19 mei: cellist Karel Steylaerts
 • Vrijdag 20 mei: ​ cellist Viviane Spanoghe
 • Zaterdag 21 mei: cellist Benjamin Glorieux

 

Elke avond van de halve finale interviewt Nicole tijdens de pauze nog een extra gast (o.a. componist Daan Janssens, jurylid Roel Dieltiens en dirigent Vahan Mardirossian).

Op zaterdag 21 mei, de laatste avond van de halve finale, gaan Klara en Canvas (op het kanaal van Ketnet) door tot en met de bekendmaking van de finalisten omstreeks middernacht. Terwijl de jury daarover beraadslaagt, brengt Canvas de documentaire 7 lives of music – The Kanneh-Mason Family, over de jonge zwarte cellist Sheku Kanneh-Mason en zijn muzikale familie. Een moderne versie van de Von Trapp-familie als het ware (meer informatie volgt verder in dit persbericht). Rond middernacht weten de jonge cellisten wie van hen doorgaat naar de finale. De 12 finalisten bereiden zich daar een week lang op voor in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo.