Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

De Heksen van Bruegel

De Heksen van BruegelKunst & Cultuur, Expo

Heksen zijn lelijke oude wijven, die kakelend in dampende toverdranken staan roeren. Ze vliegen op bezems en zijn altijd vergezeld door katten. Vraag elk kind hoe een heks er uit ziet, en dat is wat je te horen krijgt. Maar dat is niet altijd zo geweest. In het Brugse Sint-Janshospitaal loopt een tentoonstelling die laat zien hoe twee prenten van Bruegel ons beeld van 'de heks' hebben vastgelegd.
Heks, Teniers

Heks, Teniers

Naar Pieter Bruegel de Oude, Sint-Jacob bij de tovenaar, 1565

Deze prent maakte Bruegel in 1565, in opdracht van de Antwerpse uitgever en drukker Hiëronymus Cock. Europa stond toen net op de drempel van een grote golf heksenvervolgingen - Cock en Bruegel speelden dus handig in op de tijdsgeest. Het lijkt nu nog moeilijk te geloven, maar de angst voor heksen, die kwaadaardige verbonden met de Duivel aangingen, was heel reëel. 

David Teniers II, Vertrek naar de sabbat, ca. 1640-50

De prenten van Bruegel zetten een bescheiden heksenrage in gang, onder schilders in de Lage Landen. Het atelier van David Teniers II bracht heel veel 'Heksenkeukens' uit, zoals deze 'Vertrek naar de Sabbat' (ca 1640-1650). De iconografische elementen die Teniers van Bruegel heeft gepikt, zijn duidelijk te zien. 

 

Deze en nog veel meer prenten en historische documenten, kan u nog tot 26 juni 2016 gaan bekijken in het Sint-Janshospitaal in Brugge.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts nodigen een ‘guest of honour’ uit en laat ook andere gasten aan de studiotafel plaats nemen. Alles voor de Kunst!

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Contact: pompidou@klara.be

Pompidou wordt als podcast aangeboden.