Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De herontdekking van Bernardo Pasquini

De herontdekking van Bernardo Pasquini Klassieke muziek

Hoe komt het dat we nog steeds nieuwe componisten ontdekken? Dankzij veelzijdige muzikanten als Alessandro Quarta. Hij is zanger, componist, musicoloog en artistiek leider van het ensemble Concerto Romano en gespecialiseerd in muziek in Rome tussen 1500 en 1700. Hij blaast met zijn ensemble het stof van Pasquini’s oratorium Il San Vito.
Alessandro Quarta voor de Engelenburcht in Rome© Luca Marconato

Alessandro Quarta en Concerto Romano: zaterdag 21 oktober in deSingel en in Klara Live

Bernardo Pasquini (1637-1710) was een van de beroemdste organisten en componisten in het Rome van zijn tijd. Violist en componist Arcangelo Corelli, maar ook Alessandro Scarlatti waren goede collega’s en vrienden. Pasquini had een uitstekend netwerk bij kardinalen en andere machthebbers, en componeerde behalve opera’s ook oratoria die voldeden aan de strengere normen van paus. Ook al waren het vaak verdoken opera’s.
Het oratorium Il San Vito is dan wel een religieus verhaal, het barst van de dramatiek en is voor zijn tijd ronduit spectaculair. Het verhaal gaat over de vroege Christenen onder de wrede keizer Diocletianus. Vito drijft een demon uit bij de dochter van de keizer, die prompt verliefd op hem wordt. Maar liever dan zijn geloof op te geven voor haar, sterft hij de martelaarsdood…
Pittig detail: Sint-Vitus wordt beschouwd als de patroonheilige van de acteurs, de zangers en de dansers (en ook van de epileptici).

Tijdens de pauze van het concert heeft Nicole van Opstal een gesprek met Alessandro Quarta, artistiek leider van Concerto Romano. Hij heeft ook al andere werken van Bernardo Pasquini opgenomen.

Beluister het concert rechtstreeks vanuit deSingel in Klara Live op zaterdag 21 oktober 2019, via radio, klara.be of de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.