Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Johannespassie van Arvo Pärt: verstilling en spirituele kracht

De Johannespassie van Arvo Pärt: verstilling en spirituele krachtBlijf verwonderd!

In deze Goede Week biedt Klara Live u twee beklijvende passieconcerten aan. Tegenover de beroemde Johannespassie van Bach, die u vrijdagavond 19 april kan horen, zendt Klara Live op Witte Donderdag het passieverhaal beschreven door Johannes uit, maar in een toonzetting van Arvo Pärt. Het Estse koor Vox Clamantis o.l.v. Jaan-Eik Tulve werkt nauw samen met de Estse componist van de verstilling.
foto van het koor Vox Clamantis in een kloostergangc Kitfox Valentin

Vox Clamantis zingt Pärts Johannespassie op donderdag 18 april

Arvo Pärt is een van de meest populaire eigentijdse componisten. Zijn werken ademen een tijdloosheid en zijn vaak gePinspireerd door de Russisch-Orthodoxe traditie. Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem (1982) is een werk van 75 minuten van een ongekende spirituele kracht. De evangelietekst is verdeeld over vier vocale stemmen en vier instrumenten, wat de componist heel veel expressie- en kleurmogelijkheden geeft. Pilatus is een tenor en de partij van Jesus, waarvan de langzame noten de eeuwigheid van het personage voorstellen, wordt toevertrouwd aan een bas. De andere personages worden vertolkt door het koor, soms begeleid door orgel. Arvo Pärt volgt in elk onderdeel van zijn Johannespassie hetzelfde procédé: de tekst wordt eerst vertolkt door één stem, en wordt geleidelijk groter bezet, om dan weer stilaan te reduceren tot één stem.
Een ontdekking voor de luisteraar en een mooie tegenhanger voor Bachs bekende Johannespassie, die de volgende avond rechtstreeks in Klara Live te beluisteren is.

Het Estse koor Vox Clamantis o.l.v. Jaan-Eik Tulve is zowel gespecialiseerd in gregoriaans als in de uitgepuurde muziek van Arvo Pärt en zijn tijdgenoten. Het koor, dat al heel wat werk van Pärt opnam, werkt al 20 jaar nauw samen met de meester uit Estland. 
Pärts Johannespassie is een ontdekking voor de luisteraar en een mooie tegenhanger voor Bachs bekende Johannespassie, die de volgende avond rechtstreeks in Klara Live te beluisteren is.

Johannespassie van Arvo Pärt, rechtstreeks vanuit Amuz in Antwerpen op donderdag 18 april. Vanaf 20 uur leidt gastvrouw Lut Van der Eycken het concert in met muziek, duiding en interviews. Het concert start om 21 uur. Volg het concert live op Klara of via de Klara-app.

Bekijk en beluister hieronder Vox Clamantis met werk van Arvo Pärt:
 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.