Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Klara Top 100 van 2014

De Klara Top 100 van 2014Klassieke muziek

Ook in 2014 jaar hebben de luisteraars van Klara de Duitse componist Johann Sebastian Bach op de eerste plaats in de Klara Top 100 gestemd.
Foto van Kathleen Cools en Greet Samyn

Kathleen Cools en Greet Samyn

Dit jaar niet met zijn 'Suite voor cello solo', dat twee jaar geleden nog op de eerste plaats stond, maar wel met het 'Erbarme dich' uit de Mattheuspassie. Uit dezelfde compositie eindigt 'Wir setzen uns mit Tränen nieder' op de derde plaats. Mozart kan voor het eerst een podiumplaats veroveren: zijn 'Requiem' staat op de tweede plaats.

'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt, twee jaar geleden nog een opvallende eigentijdse nieuwkomer in de top twintig stoot dit jaar verder door en haalt net het podium niet. Verder kozen de Klaraluisteraars voor veel melancholische muziek. Dit is de volledige top tien. Klik hier en download de lijst van 2014 in PDF-formaat

1. Bach, Johann Sebastian - Mattheuspassie BWV 244 - Erbarme dich
2. Mozart, Wolfgang Amadeus - Requiem
3. Bach, Johann Sebastian - Mattheuspassie - Wir setzen uns mit Tränen nieder
4. Pärt, Arvo - Spiegel im Spiegel
5. Bach, Johann Sebastian - Suite voor cello solo BWV 1004 - Prelude
6. Allegri, Gregorio - Miserere
7. Pergolesi, Giovanni Battista - Stabat mater
8. Mozart, Wolfgang Amadeus - Klarinetconcerto - Adagio
9. Purcell, Henry - Dido And Aneas - When I Am Laid In Earth
10. Beethoven, Ludwig van - Pianoconcerto nr. 5 'Keizersconcerto' - Allegro

Nieuwkomers

Klara vierde het voorbije jaar Benjamin Britten en Jean-Philippe Rameau. Dat hebben de luisteraars duidelijk gesmaakt. Rameau staat voor het eerst in de lijst met 'Les indes galantes - Les sauvages' op plaats 95. En ook Britten komt uit het niets binnen op 45 met zijn 'The Young Person's Guide to the Orchestra'.

Wat daarnaast opvalt is dat er dit jaar geen plaats meer is in de Klara Top 100 voor de vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven.

Klara zond zijn Top 100 uit op zaterdag 22 en zondag 23 november vanuit het Radiohuis in Leuven. Tijdens de marathonuitzending waren onder andere pianist Liebrecht Van Beckevoort, radiomaker Jan Hautekiet en journalisten Hanne Decoutere en Kathleen Cools te gast in de studio.