Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De kleurrijke dialoog met de ruimte van Fien Muller en Hannes Van Severen

De kleurrijke dialoog met de ruimte van Fien Muller en Hannes Van SeverenBlijf verwonderd!, Expo

Designmuseum Gent

Muller Van Severen, Table+lamp

Wie?

Het designerduo Muller Van Severen werkt reeds 10 jaar aan een uitdijend landschap van meubels en objecten die opvallen door hun krachtige lijnen, briljante kleurencombinaties en sculpturale vormgeving.

Wat?

Het Designmuseum in Gent nodigde het Gentse ontwerpersduo Fien Muller en Hannes Van Severen uit om een tentoonstelling te maken rond de meubels die ze de afgelopen tien jaar ontwierpen én om een selectie te maken uit de collectie van het museum.

In de Historische salons van het museum toont het duo in 10 hoofdstukken het parcours dat het aflegde. Het stond niet in de sterren geschreven dat Fien Muller en Hannes Van Severen zich in de wereld van design zouden begeven. Beiden volgden een opleiding als beeldend kunstenaars aan Sint Lukas.Toen galerie Valerie Traan een tentoonstelling maakte met werk van Fien Muller en Hannes Van Severen rond het thema van het utilitaire, was als bij toeval het designduo Muller Van Severen geboren. In hun huis misten ze plafondlicht boven een tafel. Dus ontwierpen ze een tafel waarvan één poot verder groeit tot een gebogen lamp boven de tafel. Alles erna is intussen geschiedenis. 

In de dialoog die het duo Muller Van Severen aangaat met stukken uit de vaste collectie, waarin een meubel van vader Maarten Van Severen niet kon ontbreken, valt op hoe hun elegante en tegelijkertijd krachtige ontwerpen zich moeiteloos laten combineren met werken van ondermeer Alvar Aalto, Ron Arad, Harry Bertoia, Marcel Breuer, Gaston Eysselinck, Huib Hoste, Marc Newson, Jean Prouvé, Studio Alchimia, Léon Stynen, Linde Freya Tangelder, Willy Van der Meeren, Henry van de Velde, Albert Van huffel, etc.

Misschien stond er toch iets in de sterren geschreven.

Waarom moet u dit zien?

10 jaar lijkt een korte periode maar het is verrassend hoe productief en creatief Muller en Van Severen zijn. Hun faam heeft zich dan ook razendsnel internationaal verspreid. De zoektocht naar essentiële vormen met een grote gevoeligheid voor materialen en kleuren, ontwikkelt zich steeds verder. In hun recente werk gaan ze aan de slag met email en aluminium buizen.

Praktisch

10 jaar Muller Van Severen. In dialoog met de collectie is tot 6 maart te zien in het Design Museum van Gent.
Bij Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König verscheen tevens een boek dat een overzicht biedt van hun werk,  Muller Van Severen Dialogue.

De tentoonstelling 10 jaar Muller Van Severen. In dialoog met de collectie is tot 6 maart te zien in Designmuseum Gent. Daarna sluit het museum voor drie jaar de deuren voor de bouw van een nieuwe museumvleugel en renovatie. Over die nieuwe plannen, ontworpen door het tijdelijke ontwerpteam ‘TRANS architectuur I stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap’ is momenteel ook een presentatie te bezichtigen in het museum dat zal herrijzen als DING, Design in Gent.

Sara Debroey


 

Fien Muller en Hannes Van Severen in Pompidou
Klik hier om dit audiobestand te downloaden