Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De klokken van Ename

De klokken van EnameKunst & Cultuur

Het was groot nieuws: tien klokken van de beiaard van Ename, die rond 1800 werden gestolen, blijken in verschillende Franse kerken te hangen. Hoe kwamen ze daar terecht en wat is de kans dat ze weer thuiskomen? Beiaardspecialist Guido Tack vertelt meer.
Radio 2

Guido Tack op de abdijsite in Ename

Guido Tack over de klokken van Ename

Beiaardklokken die tijdens Franse Revolutie zijn gestolen in Ename teruggevonden in Frankrijk

Tien beiaardklokken die ooit in de Abdij van Ename bij Oudenaarde hingen, zijn teruggevonden in Frankrijk. Ze werden gestolen tijdens de Franse Revolutie, toen België deel werd van Frankrijk. Een Franse onderzoeker lanceert een oproep om de klokken terug te brengen naar Ename.

De Franse beiaardspecialist Eric Sutter ontdekte dat tien van de veertig klokken die oorspronkelijk in de voormalige Abdij van Ename hingen, nu in zeven verschillende kerken in Noord-Frankrijk hangen. Het gaat om klokken die bijna 360 jaar oud zijn, gebouwd door de bekendste klokkengieter ter wereld Pieter Hemony. Tijdens de Franse Revolutie (1789 –1799) werden abdijen en kerken afgeschaft, en werden de klokken en de beiaard in beslag genomen.

Komen ze terug?
Sutter doet nu een oproep aan de Franse overheid en de kerkbesturen daar, om de gestolen klokken terug te geven. "Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn praktische, financiële en juridische bezwaren. Die klokken zijn in Frankrijk beschermd, dus dat zal heel moeilijk gaan", zegt Guido Tack, beiaardkenner uit Ename.

Het belooft ook een heel dure klus te zijn. Daarom zoekt Tack een vrijgevige geldschieter die zijn of haar schouders onder het project wil zetten: "Het zou fantastisch zijn om de klanken van de beiaard weer in ons dorp te krijgen."

(Abdel Mouchalleh via vrtNWS)

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.