Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Koningin Elisabethwedstrijd bij Klara

De Koningin Elisabethwedstrijd bij KlaraBlijf verwonderd!

De uitzending van de halve finale bij Klara start om 19.30 uur met een overzicht van de namiddagsessie. Om 20.00 uur volgt een rechtstreeks verslag van de avondsessie. De presentatie is afwisselend in handen van Lut Van der Eycken en Nicole Van Opstal, die elke avond worden bijgestaan door een gast met veel ervaring en kennis van zaken.
(c) VRT / Joost Joossen

Nicole Van Opstal en Lut Van der Eycken

De halve finale. Maandag 10 tot zaterdag 15 mei

De uitzending van de halve finale bij Klara start om 19.30 uur met een overzicht van de namiddagsessie. Om 20.00 uur volgt een rechtstreeks verslag van de avondsessie. De presentatie is afwisselend in handen van Lut Van der Eycken en Nicole Van Opstal, die elke avond worden bijgestaan door een gast met veel ervaring en kennis van zaken. Lut Van der Eycken volgt het Elisabethconcours al vele jaren voor de radio. Sinds 2012 is ze bij Klara de vaste presentatrice van de wedstrijd. Dit jaar geeft ze de fakkel door aan Nicole Van Opstal.

Lut Van der Eycken: “Ik zal voor het laatst de wedstrijd presenteren. Dat maakt het voor mij helemaal bijzonder. Er staan al heel wat edities op mijn teller. Eerst als verslaggeefster achter de schermen en later als presentatrice. We kiezen altijd met zorg onze gasten uit en ik vind het ongemeen boeiend om samen met hen live het concours te volgen, commentaar te leveren en de hele wedstrijdsfeer zo levendig mogelijk weer te geven. Een concours zonder publiek, dat zal dit jaar bevreemdend zijn. Geen applaus, geen staande ovaties voor favorieten. Ik zal die ambiance missen. Maar ik hoop toch op een ‘grand cru’ editie en ik kijk er naar uit om samen met collega Nicole de wedstrijd op Klara te presenteren. Het is voor mij het einde van mijn actieve loopbaan, een langetermijnverhaal dat begon bij de voorloper van Klara, Radio 3. Ik herinner me nog de spannende vuurdoop bij de presentatie van een Silvester-concert. Het voelt als een privilege dat ik samen met fijne collega’s doorheen de jaren zoveel boeiende projecten mocht uitbouwen.”

Nicole Van Opstal: “Lut en ik zullen zowel tijdens de halve finale als de finale afwisselend een avond presenteren. Op de laatste finaledag zijn we samen van de partij. Ik vind het fantastisch dat Lut mij op sleeptouw neemt om me in te wijden in dit bijzondere evenement en dat ze gul haar ervaringen van de voorbije jaren deelt. Lut kent de wedstrijd door en door, volgt ze op een deskundige en gedreven manier en presenteerde ze al die jaren met een aanstekelijk enthousiasme.”

Dit zijn de panelleden in de halve finale:

 • Maandag 10 mei: Marc Erkens
 • Dinsdag 11 mei: Liebrecht Vanbeckevoort
 • Woensdag 12 mei: Luc Devos
 • Donderdag 13 mei: Stephanie Proot
 • Vrijdag 14 mei: Julien Libeer
 • Zaterdag 15 mei: Aaron Wajnberg

De finale. Maandag 24 tot zaterdag 29 mei

Klara zendt alle concerten van de finale rechtstreeks uit vanaf 20.00 uur. Lut Van der Eycken en Nicole Van Opstal zullen de concertavonden afwisselend presenteren, met pianist, liedbegeleider en docent Aaron Wajnberg als vaste gast. Elke avond schuift er ook nog een andere kenner/pianist mee aan tafel.

Dit zijn de gasten in de finale:

 • Maandag 24 mei: Aaron Wajnberg en Liebrecht Vanbeckevoort
 • Dinsdag 25 mei: Aaron Wajnberg en Eliane Rodrigues
 • Woensdag 26 mei: Aaron Wajnberg en Julien Libeer
 • Donderdag 27 mei: Aaron Wajnberg en Marijke Oers
 • Vrijdag 28 mei: Aaron Wajnberg en Luc Devos
 • Zaterdag 29 mei: Aaron Wajnberg en Marc Erkens

Klara zendt ook het laureatenconcert uit met de 4de, 5de en 6de laureaat (op maandag 7 juni), én het slotconcert met de 1ste, 2de en 3de laureaat (op woensdag 9 juni). Telkens om 20.00 u.

Naast de aandacht voor de Koningin Elisabethwedstrijd op Klara, klara.be en de sociale mediakanalen, staan ook de vertrouwde programma’s stil bij het gebeuren.

Zo brengt het ochtendprogramma Espresso (maandag tot vrijdag van 6 tot 9 uur) tijdens de finaleweek dagelijks verslag uit de voorgaande finale-avond, net als Klara Staat Op in het weekend (7 tot 10 uur). Het middagprogramma Music Matters (maandag tot donderdag van 12 tot 14 uur) peilt tijdens de finaleweek naar de lievelingsmuziek van Gilles Ledure, juryvoorzitter van de Koningin Elisabethwedstrijd en algemeen directeur van Flagey.