Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Koningin Elisabethwedstrijd: laureatenconcerten op 7 en 9 juni

De Koningin Elisabethwedstrijd: laureatenconcerten op 7 en 9 juniKlassieke muziek

Na een spannende finale met als onbetwiste winnaar Jonathan Fournel, besluit de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano 2021 met enkele laureatenconcerten. Na hun wedstrijd – een ware marathon - pakken alle laureaten toch nog uit met een ander concerto. Verbluffend.
Jonathan Fournel aan de piano(c) Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Jonathan Fournel: onbetwiste winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd Piano 2021

Uitrusten is er niet echt bij voor de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd, want in de nasleep van de wedstrijd wachten een aantal concerten. Minder dan anders, en zonder of met minder publiek, maar eens te meer moeten de musici zich bewijzen. Een beetje orkestervaring is alvast een pluspunt.

 

 

 


 

Laureatenconcert op maandag 7 juni

Klara Live zendt het concert met de vierde, vijfde en zesde prijswinnaars Tomoki Sakata, Vitaly Starikov en Dmitry Sin uit op 7 juni om 20 uur. Daarin worden de laureaten begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Jonathan Heyward.
Op het concertprogramma staan concerto’s die de laatste decennia opvallend minder vaak op het programma in de finale stonden, maar daarom niet minder mooi zijn.

Dmitry Sin, zesde laureaat, kiest voor het vijfde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven, alias het Keizersconcerto.

Vitaly Starikov houdt het bij zijn geliefde Russiche repertoire en speelt de Rapsodie op een thema van Paganini van Sergej Rachmaninov.

Tomoki Sakata, de vierde laureaat, kiest voor het eerste pianoconcerto van Franz Liszt. Een concerto waar Vladimir Ashkenazy in 1956 geschiedenis schreef in de Koningin Elisabethwedstrijd. De vertolking van de sonate in b van Liszt door Tomoki Sakata was een van de topmomenten van de halve finale. 

Bekijk de laureatenconcerten

Tomoki Sakata aan de piano(c) Queen Elisabeth Competition - Derek Prager
Vierde laureaat Tomoki Sakata: Betovert hij het publiek opnieuw met Liszt?

Slotconcert op woensdag 9 juni

Op woensdag 9 juni vindt het slotconcert van de wedstrijd plaats, met de eerste, tweede en derde laureaat. Klara is er rechtstreeks bij, samen met Nicole Van Opstal. Zij nodigt Emmy Wils uit als gaste om het concert in de grote zaal Henry Le Boeuf van het PSK bij te wonen. Samen becommentariëren ze dit slotconcert van de pianowedstrijd, die Emmy Wils als lid van het jongerenpanel DeZes van heel dichtbij mocht volgen.
Het slotconcert belooft een muzikaal feest te worden, want ook de eerste drie laureaten kozen een prachtig programma, dat ze samen met het Brussels Philharmonic o.l.v. Stéphane Denève zullen vertolken.

Keigo Mukawa, vaak omschreven als een fijnbesnaarde verteller, kiest voor het pianoconcerto nr. 5 - bijgenaamd het Egyptische - van Camille Saint-Saëns. Vooral in het tweede deel van dit concerto kan je het exotisme – een weerslag van de vele wereldreizen van de componist – a.h.w. opsnuiven. Pianist Hannes Minnaar werd overigens tweede met dit concerto in 2010.

Een perfecte mix van tedere vertelkunst, branie en een vleugje cynisme is het tweede pianoconcerto van Sergej Prokofjev. Sergei Redkin maakt er vast een adembenemende versie van.

Eerste prijswinnaar Jonathan Fournel kiest voor de lyriek en verfijning van het tweede pianoconcerto van Chopin. Nog nooit werd het tijdens de wedstrijd gespeeld door de winnende finalist. Daarom biedt het laureatenconcert nieuwe mogelijkheden.

Volgend jaar is het de beurt aan de jongste telg van de Koningin Elisabethwedstrijd: de cello.

Bekijk de laureatenconcerten

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

De Koningin Elisabethwedstrijd

Presentatie: Lut Van der Eycken - Nicole van Opstal

Contact: via de reageerknop in de Klara-app

De Koningin Elisabethwedstrijd, de halve finale (10/05 - 15/05) van 19u30 tot 22u00, en de finale (24/05 - 29/05) van 20u00 tot 22u00 via Klara, klara.be en de Klara-app.