Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Koningin Elisabethwedstrijd online bij Klara en Canvas

De Koningin Elisabethwedstrijd online bij Klara en CanvasBlijf verwonderd!

Ook online volgen Canvas en Klara de Koningin Elisabethwedstrijd van nabij: via VRT NU, Facebook, Twitter en Instagram. Bij de loting (zaterdag 1 mei) en de eerste ronde (maandag 3 tot zaterdag 9 mei) gaat het vooral om berichten over de belangrijkste gebeurtenissen. De halve finale en de finale worden gestreamd op VRT NU, waar ze een maand lang beschikbaar blijven. Draaischijf van de online berichtgeving is de Koningin Elisabethwedstrijd-facebookpagina van Canvas.
(c) VRT / Jules Stallaerts

Milena / Floris / Jens / Brecht / François-Emmanuel / Emmy

Een bijzondere rol is ook weer weggelegd voor DeZes: zes jonge pianisten die de wedstrijd vanaf dag 1 online volgen op hun eigen DeZes-Facebookpagina en op Twitter. Met een grote dosis nieuwsgierigheid en een eigenzinnige mening interviewen ze kandidaten en juryleden, vergelijken ze de kandidaten onderling en maken ze hun eigen rangschikking. 

  • Milena Cuk (°2002) combineert een bachelor wiskunde én fysica aan de KULeuven met haar pianostudies aan het Conservatorium van Brussel. Ze is niet alleen laureaat van meerdere internationale pianowedstrijden, maar werd in 2016 ook tweede in de internationale Wiskunde Olympiade.
  • Floris van den Ende (°2000) smeet zich eerst op de quantumfysica, die hij bestudeerde in Amsterdam en Vancouver, maar koos uiteindelijk toch voor de piano. Hij won al diverse wedstrijden en studeert aan de Luca School of Arts bij Julien Libeer.
  • Jens Vermeiren (°2000) kreeg in 2017 het topkunstenstatuut. Hij studeert bij Nikolaas Kende aan het Conservatorium van Antwerpen. Als solist speelt hij al regelmatig met orkest, onder andere in het vijfde Pianoconcerto van Beethoven.
  • Brecht Valckenaers (° 2000) begon als kleuter te drummen maar koos al snel voor piano en componeren. Hij won tweemaal de Cantabile pianowedstrijd, en in 2019 de Steinway Pianowedstrijd. Ook hij studeert in het Antwerps Conservatorium bij Nikolaas Kende.
  • François-Emmanuel Douchy (°1999) speelt niet alleen piano maar ook cello en viola da gamba. Én hij zong in het kinderkoor van de nationale opera De Munt. In 2017 werd hij laureaat van de Steinway Pianowedstrijd.
  • Emmy Wils (°1994) studeerde aan het Conservatorium van Brussel en aan de Hochschule für Musik Frans Liszt in Weimar. Ze heeft als soliste en met ensembles een groot aantal concerten gegeven, en richtte zelf enkele ensembles op. Ze werd geselecteerd voor Klara’s ‘De Twintigers’ (2021).

Online werken Klara en Canvas ook samen met hoboïst Bram Nolf van het Belgian National Orchestra. Bram is al 21 jaar solo-hoboïst bij het orkest en dus een veteraan van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij zal voor Klara en Canvas een blog bijhouden over zijn ervaringen tijdens de wedstrijd. Bram is naast orkestmuzikant ook een veelgevraagde solist en kamermusicus met een heel divers repertoire. Zo zette hij samen met het ensemble 5 Beaufort het integrale werk voor houtblazers van de Belgische componist Joseph Jongen op cd. En samen met actrice Maaike Cafmeyer maakte hij de voorstelling ‘De Toverfluit in een note(n)dop’. Brams blog is te lezen op de website van Klara en op zijn eigen site bramnolf.be.

De Canvas-Klaraprijs

Naar goede gewoonte belonen de kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara hun favoriete finalist met de Canvas-Klaraprijs, een bekroning die 2500 euro waard is. De prijs wordt uitgereikt aan de kandidaat met de hoogste gemiddelde score. Punten geven kan via de website van Klara en via Canvas op VRT NU.