Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Koninklijke Bibliotheek ontdekt zeldzame prent van Ensor

De Koninklijke Bibliotheek ontdekt zeldzame prent van EnsorKunst & Cultuur

Het gaat om een briefkaart, waarop Ensor zichzelf afbeeldde, gekleed als een strandjutter. Historicus Maarten Bassens zag de kaart op een veiling en vermoedde dat het om een zeldzame vroege druk ging. Terecht, zo bleek later.
Zelfportret van James Ensor als strandjutter

Zelfportret van James Ensor als strandjutter

Na restauratie is duidelijk dat het om een zelfportret gaat dat Ensor rond 1900 met een droge naald in een koperplaat kraste om vervolgens in de postkaart te drukken. Na vergelijking met andere afdrukken van dezelfde prent blijkt dat het om een zeldzame "eerste staat" gaat, een vroege druk. Bij de "tweede staat" zijn al schaduwpartijen aan de compositie toegevoegd. De eigenhandige bijkleuring door Ensor maakt deze postkaart nog unieker.

Bij het ontdoen van de kader, werd ook het adres van "Mevr. Emma Lambotte, Louizastraat 28, Antwerpen" blootgelegd. Deze uit Luik afkomstig schrijfster en kunstschilderes, is van groot belang voor de artistieke carrière van Ensor. Ze verzamelde niet enkel zijn werken, maar leidde ook direct en indirect tot de ontwikkeling en promotie van zijn artistieke capaciteiten.

Voor alle praktische informatie kan u terecht op de website van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Onze reporter Isa Tubbax hoorde het hele verhaal bij historicus en ontdekker Maarten Bassens, herbeluister hieronder haar reportage.

De bijzondere prentkaart van Ensor

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.