Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De laatste reis van Paul van Ostaijen

De laatste reis van Paul van OstaijenBlijf verwonderd!

In 1927 trok dichter en schrijver Paul van Ostaijen van Antwerpen naar Miavoye, een gehucht in de Naamse Ardennen. Hij leed aan tuberculose en zou in het sanatorium Le Vallon een behandeling krijgen. Maar hij stierf er zes maanden later, alleen en berooid, amper 32 jaar oud. Meer dan 80 jaar laten doen schrijver Koen Peeters, journalist Pascal Verbeken, dichter Peter Holvoet-Hanssen en schilder Koen Broucke deze reis over. Met een bijzondere opdracht in hun binnenzak.
(v.l.n.r.) Koen Broucke, Peter Holvoet-Hanssen, Pascal Verbeken en Koen Peeters in Café Hulstkamp in Antwerpen© Timoti Vandebriel

(v.l.n.r.) Koen Broucke, Peter Holvoet-Hanssen, Pascal Verbeken en Koen Peeters in Café Hulstkamp in Antwerpen

Want kort na het overlijden van Paul van Ostaijen riep zijn vriend en dichter Richard Minne op tot een bedevaart naar het kuuroord, om van Ostaijen te eren. Hij drong zelfs aan tot spoed. Maar de opdracht bleef een dode letter.
Tot dit viertal meer dan 80 jaar later de oproep van Minne in een oud boek ontdekten en de nooit uitgevoerde expeditie ondernamen. 

Hun expeditie begint bij Van Ostaijens graf op het Antwerpse Schoonselhof. Na een laatste glas in zijn stamcafé Hulstkamp reizen ze met de trein naar Dinant. Daar gaat de tocht verder per bus naar Hastière, langs de verlaten grand hôtels van teloorgegane vakantiedorpen uit de belle époque aan de Maas. De bedevaarders verblijven twee dagen in Le Vallon. Ze liggen, ademen en wandelen. Ze horen er geschiedenissen waarvan ze huiveren. Ze bladeren in Van Ostaijens gedroomde dagboek.

Dit is een reisverhaal van vier mannen die zich verwonderd in het midden van hun leven bevinden. Een ode aan Paul van Ostaijen maar tegelijk een troostrijk gebaar voor de poëzie, een melancholieke fuck you tegen de sterfelijkheid.

Een radioverhaal in 2 delen, gemaakt in 2014. Toen verscheen ook het boek 'Miavoye' bij De Bezige Bij.

Beluister alle afleveringen hieronder of in de Klara-app!

 

De laatste reis van Paul Van Ostaijen

Op 6 september 1927 trok de dichter Paul van Ostaijen met de trein van Antwerpen naar het gehucht Miavoye in de Naamse Ardennen. Hij zou er in het privésanatorium Le Vallon een behandeling krijgen tegen tuberculose, maar hij kwam nooit meer terug. Zes maanden later stierf hij, pas 32 jaar en ver weg van zijn vrienden. Naar aanleiding van zijn trieste dood riep zijn vriend en dichter Richard Minne op tot een bedevaart naar het kuuroord, om van Ostaijen te eren. Hij drong zelfs aan tot spoed. Maar de opdracht bleef een dode letter.

Tot vier mannen meer dan 80 jaar later de oproep van Minne in een oud boek ontdekten. Schrijver Koen Peeters, journalist Pascal Verbeken, schilder Koen Broucke en dichter Peter Holvoet-Hanssen ondernamen onlangs de nooit eerder uitgevoerde expeditie. Een reisverhaal van vier mannen die zich verwonderd in het midden van hun leven bevinden. Een ode aan Paul van Ostaijen maar tegelijk een troostrijk gebaar voor de poëzie, een melancholieke fuck you tegen de sterfelijkheid.

Presentatie: Koen Peeters, Pascal Verbeken, Koen Broucke en Peter Holvoet-Hanssen
Productie: Isabel Voets - Rolly Smeets - Annick Lesage
Contact: via de reageerknop in de Klara-app

Foto © Timoti Vandebriel