Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De LangZullenWeLezen-eindejaarslijst- 20 om te lezen in 20

De LangZullenWeLezen-eindejaarslijst- 20 om te lezen in 20Kunst & Cultuur

Win ze allemaal, samen met een hoofdkussen voor nachten vol leesplezier...
© VRT rr

De LangZullenWeLezen-eindejaarslijst- 20 om te lezen in 20

't is zover, dit is de top 20 van de eindejaarslijst-wedstrijd van LangZullenWeLezen. Ze vroegen jullie de afgelopen weken om ‘het boek uit 2019 dat jou uit je slaap hield’ te nomineren. Dit zijn de boeken waardoor jullie slaapgebrek het afgelopen jaar toegenomen is: je lag erdoor te tobben, je nek was stijf omdat je te lang in dezelfde houding had zitten lezen en kon daardoor niet in slaap vallen, je kreeg nachtmerries omdat het zo spannend was of je las gewoon tot in de vroege uurtjes door. Is je goede voornemen ‘meer boeken lezen in 2020’ dan bieden zij jou graag dit lijstje ter inspiratie aan.

 1. Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou
 2. 1942 –het jaar van de stilte van Herman Van Goethem
 3. Let op mijn woorden Griet Op de Beeck
 4. Otmars zonen van Peter Buwalda
 5. Mag je haaien aaien van Katrijn De Wit
 6. Normale mensen van Sally Rooney
 7. Nachtouders van Saskia De Coster
 8. Laatste weduwe van Karin Slaughter
 9. Ik verzamel opa’s van Tom Wouters & Julie Vangeel
 10. De testamenten van Margaret Atwood
 11. Zonder liefde van Stefan Brijs
 12. Het blauwe schrift van Jef Stroo
 13. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman
 14. Kamer in Oostende van Koen Peeters
 15. Helium van Bart Moeyaert
 16. Op aarde schitteren we even van Ocean Vuong
 17. Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa
 18. Op missie naar de zeebodem van Jan Leyssens en Joachim Sneyers
 19. Bloedmaan van Johnny Bollé
 20. De pruimenpluk van Dimitri Verhulst

Hier vind je een overzicht van de boeken.

De top 20 is een mooie mix geworden met boeken van bekende en minder bekende auteurs. En er is plaats voor fictie, non-fictie en vaak mooi geïllustreerde kinderboeken zoals ‘Ik verzamel opa’s‘ , ‘Op missie naar de zeebodem’ en ‘Mag je haaien aaien’.

Koploper is ‘Het moois dat we delen’ van Ish Ait Hamou. Zijn fans hebben vier jaar op zijn nieuwe boek moeten wachten en het stond na drie dagen in de winkel al op nummer één. 

Op de tweede plaats staat ‘1942-het jaar van de stilte’. Dit non-fictie boek van historicus en rector van de universiteit Antwerpen Herman Van Goethem heeft dit jaar zelfs voor de naamsverandering van het ‘Delwaide’-dok in de haven van Antwerpen gezorgd.

En ook Griet Op de Beeck heeft een plekje in de top 3. Na de heisa rond het vorige boek 'Het beste wat we hebben' is Griet onderuit gegaan. Het woord 'misbruik' heeft ze doelbewust in 'Let op mijn woorden' vermeden hoewel de anorexia van Lise uit het boek ermee te maken heeft. In Vandaag getuigde Griet over haar eigen worsteling met haar gewicht.

De Bookspot Lezersprijs ging eerder dit jaar naar ‘Otmars zonen’ van Peter Buwalda. En ook jullie stemden hem in onze top 20. 

Onze lezers lezen blijkbaar nog graag het werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs. ‘Kamer in Oostende’ van Koen Peeters, ‘Helium’ van Bart Moeyaert, ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman,’ Nachtouders’ van Saskia De Coster , ‘Zonder liefde’ van Stefan Brijs, “De pruimenpluk’ van Dimitri Verhulst werden allen genomineerd voor deze eindejaarslijst.

Maar uiteraard kunnen een aantal vertalingen van grote kleppers ook niet in de lijst ontbreken. Zo heb je de debuutroman ‘Op aarde schitteren we even’ van de Vietnamees-Amerikaanse schrijver Ocean Vuong. 

‘Normale mensen’ van Sally Rooney is de opvolger van haar veelgeprezen debuutroman ‘Gesprekken met vrienden' en staat maar liefst op nummer zes.

En ook de marketingcampagne van de Canadese Margaret Atwood die met ‘ De Testamenten’ het langverwachte vervolg breide aan haar 35 jaar geleden geschreven “The handmaid’s tale” heeft in Vlaanderen blijkbaar gewerkt. Zij haalt nog net de top 10.

De Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter is een van de populairste thrillerauteurs van het moment. Ze verkocht al meer dan 35 miljoen boeken in 36 landen en wordt ook wel eens de "queen of crime" genoemd. Ze was dit jaar in ons land om haar nieuwe misdaadroman “Laatste weduwe” voor te stellen. En ook dat heeft zijn vruchten duidelijk afgeworpen. 

Opvallende verschijningen in onze top 20 zijn ‘Het blauwe schrift’ de debuutroman van Jef Stroo. Het verhaal speelt zich af tijdens het Interbellum. En ‘Bloedmaan’ , de tweede thriller van Johnny Bollé, die ook al wat recensies op Langzullenwelezen.be kreeg.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram