Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
In de Librije van de Bourgondische hertogen, alsof je erbij was

In de Librije van de Bourgondische hertogen, alsof je erbij wasKunst & Cultuur, Expo

KBR

De Librije van de hertogen van Bourgondië

Wie

Nooit eerder kon het grote publiek zo de boekenschat naderen die door de Bourgondische vorsten in Brussel werd aangelegd. Die legden zij aan toen zij met hun gewiekste huwelijksplannen de basis legden voor onze Lage Landen. Op de kleinste plekjes van de boekenbladspiegels toverden miniatuurkunstenaars uit onze gewesten kleurvolle beelden bij de tekst. Wij kennen Simon Marmion of Lieven van Lathem niet meer, maar zij moesten niet onderdoen voor Van Eyck, Van der Weyden of Van der Goes.

Wat

'Koester de tijd'. Met die aansporing zet De KBR, onze nationale bibliotheek in Brussel, een nieuwe stap, door een selectie van de Bourgondische boeken in een aangenaam en leerrijk parcours permanent tentoon te stellen. Ze liggen tussen andere kunstwerken en artefacten uit de veertiende en vijftiende eeuw. Te midden van kleurige retabels, pleuranten van Bourgondische praalgraven, levendige portretten van de hertogen en hun wapentuig, komen deze beschreven perkamenten vellen tot leven. De Franse middeleeuwse schrijfster Christine de Pizan vertelt in een computeranimatie op basis van de prachtige verluchtingen, het verhaal van de hertogelijke boekencollectie. De Bourgondische hertogen, met Filips de Goede op kop, maakten er een erezaak van om Franse vertalingen van belangrijke boeken te laten kopiëren. Die werden dan veelal verlucht, versierd en afgewerkt in de multidisciplinaire ateliers van onze Vlaamse steden. 

Waarom moet u dit zien

Op een steenworpje van waar de Bourgondische hertogen riant resideerden in het Coudenbergpaleis, kan men zich hun levens en hun tijd inbeelden door zich te verdiepen in hun boeken. De collectie wordt wereldwijd als een unicum gezien. Op een steenworpje van waar de pendelaar zijn trein heeft laten rijden, kan hij er de tijd koesteren. Een prachtiger verloren tijdverdrijf kan men zich niet inbeelden.

Praktisch

De Librije van de hertogen van Bourgondië in KBR museum aan de Kunstberg in Brussel.

 

Gudrun De Geyter over Librije Bourgondische Hertogen