Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Liefhebber: Anne Zellien

De Liefhebber: Anne ZellienKlassieke muziek

Anne Zellien (Antwerpen, 1957) was te gast bij Katelijne Boon in De Liefhebber op 12 september.

Ze studeerde juweelontwerp aan de Academie in Antwerpen. En die keuze was een beetje toevallig. “Ik had even goed schilderen kunnen kiezen. Waarom ik voor juwelen koos, weet ik eigenlijk niet. Maar het medium beviel me wel. Het praktische en technische aspect ligt me minder. Ik hou vooral van het ontwerpen en het tekenen”.

“Je moet durven gelukkig te zijn”. Dat is één van haar levensmotto’s. “Je moet uitzoeken wat het is dat jou gelukkig maakt en dan de juiste stappen ondernemen” …. Zelf vond ze het geluk, toen ze 18 jaar geleden besloot om van juweelontwerp haar beroep te maken. Na haar opleiding aan de Academie en een aantal jaren van ‘twaalf beroepen en dertien ongelukken’ was ze geselecteerd voor de Biënnale van Parijs op basis van enkele foto’s. Maar dat werd een ontgoocheling. De curator vond dat zij te weinig stuks had. Toen was de maat vol. Zij gaf haar ontslag en begon met een eigen collectie en een eigen winkel in Antwerpen toen ze bijna veertig was.

Herbeluister De Liefhebber met Anne Zellien
Je moet durven gelukkig te zijn
Anne Zellien

De voornaamste inspiratie van Anne Zellien is de literatuur, naast klassieke muziek, film en de mensen die zij ontmoet heeft en haar zo hebben beïnvloed. Het woord blijft een constante in haar collecties.
Sinds haar studententijd aan de academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, nu 35 jaar geleden, is ze geboeid door de ‘sentimental jewelry’ uit het Engeland van de zeventiende en de achttiende eeuw. Medaillons met haarlokken, engeltjes of juwelen met gravures en verborgen boodschappen symboliseerden de band tussen de gever en de drager van het juweel…. “Een juweel is nooit gratuit. Het wordt altijd met een zekere intentie gegeven en legt de momenten die je wilt koesteren voor eeuwig vast. Zelfs al is het een cadeau dat je aan jezelf geeft.”

Anne Zellien houdt van oude dingen, van recycleren. Dat vormde het uitgangspunt voor haar collectie Vintage 13, die ze aan zichzelf schonk toen haar winkel in 2010 13 jaar bestond. Telkens combineerde ze een gevonden stuk, waarvoor ze rommelmarkten afschuimde met eigen materiaal, liefst zilver, goud, halfedelstenen, keramiek en parels. Trends interesseren haar niet. “Ik zoek naar de essentie in een juweel. Ik probeer de vorm zoveel mogelijk uit te puren.”

In 2010 werkt ze samen met het bekende huis van diamantjuwelen Baunat voor de mini collectie diamantjuwelen “Pas de deux” . Vorig jaar startte de samenwerking met Twikit, een firma gespecialiseerd in 3d printing. Haar klassieke naamkettingen zijn nu snel in gedigitaliseerde vorm beschikbaar (annezellien.twikit.com).

Nieuwe ideeën haalt ze ook uit haar samenwerking met jonge mensen. Met lingerieontwerpster Murielle Scherre of met haar zoon, die mee de collecties ontwerpt. Of uit de muziek, keihard als ze alleen in de auto zit: “met een mooi landschap erbij hoor ik alles beter en ontdek ik soms na vijftig luisterbeurten nog iets nieuws in een piano- of vioolconcerto.”

www.annezellien.be/

Anne Zellien schreef in ons gastenboek:

Heel hartelijk dank Katelijne voor de uitnodiging!
Ik heb heel veel plezier beleefd
aan de voorbereidingen
maar ook aan de opname zelf.
Je kon mij in een minimum van tijd geruststellen
en de stiltes snel opvullen.
Van harte

Anne Zellien
12/9/15

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app