Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Liefhebber: Arthur Japin

De Liefhebber: Arthur Japin Klassieke muziek

Op 7 november kwam de Nederlandse schrijver Arthur Japin (1956) langs bij Katelijne in De Liefhebber. Hij is intussen een gevierd schrijver van een aantal internationaal gelauwerde historische romans.
Foto van Arthur Japin

Arthur Japin

Maar schrijver was als jongeman het laatste dat hij wilde worden. Zijn vader was ook schrijver. “Maar daar was hij hartstikke ongelukkig van geworden .” Na zijn studies Nederlandse taal- en letterkunde koos Japin voor een theateropleiding. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera. Zoals de balletstudio in zijn jongensjaren is het theater zijn veilige plek. “In het theater kom ik thuis. Ik zoek al mijn hele leven naar manieren om me terug te trekken uit de werkelijkheid. Ik heb die vlucht uit de werkelijkheid nodig.” 

Herbeluister De Liefhebber met Arthur Japin
Woorden zijn gevaarlijker dan wapens
Arthur Japin

“En dat kan ook door te schrijven, want als schrijver mag je in je hoofd leven.” In 1987 ontdekte hij het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Hij stopte met acteren en begon te schrijven. Hij debuteerde in 1996 met de verhalenbundel ‘Magonische verhalen’, maar brak pas bij een groot publiek door met het verhaal van de twee prinsjes: de roman ‘De zwarte met het witte hart’, die wereldwijd vertaald werd en die hij herwerkte tot de opera ‘Kwasi & Kwame. De zwarte met het witte hart’ (2007) van Jonathan Dove. Volgden de verhalenbundel, ‘De vierde wand’ (1998), ‘De droom van de leeuw’ (2002), over de jaren die Japin zelf doorbracht in het Rome van Fellini, de roman ‘Een schitterend gebrek’, die het succes van ‘De zwarte met het witte hart’ nog overtrof en bekroond werd met de Libris Literatuurprijs, het Boekenweekgeschenk De grote wereld (2006), ‘De overgave’ (2007), het verhaal van een pioniersvrouw in het Amerikaanse ‘Wilde Westen’ en ‘Zoals dat gaat met wonderen’ (2008), een keuze uit zijn dagboeken tussen 2000 en 2007. Met ‘Vaslav’, zijn roman over de jaren zonder dans van de legendarische Vaslav Nijinski (2010) schreef hij zijn bekendste en meest vertaalde roman, in 2014 voor het theater bewerkt met o.m. Jeroen Krabbé in de rol van Diaghilev. Met die roman keert hij terug naar “wat een belangrijke ingang in mijn leven is geweest, het ballet. ”

Nadien volgden nog ‘Maar buiten is het feest’ (2012) met als thematiek roem, liefde en de krassen op de ziel van iemand die ogenschijnlijk voor het geluk geboren is, ‘De man van je leven’ (2013), een sprankelende comedy of errors over liefde, trouw, overspel en wraak en het toneelstuk 'Absinthe', een stuk over De Tachtigers, dat in oktober 2013 in première ging onder regie van Gerardjan Reijnders. Dit jaar verscheen met ‘De gevleugelde’ een nieuwe historische roman met de Braziliaanse vliegpionier Alberto Santos-Dumont in de hoofdrol. In al zijn boeken probeert Japin mensen naar binnen te lokken met een mooi kostuum, een mooi decor en een spannend verhaal. Al zijn personages worstelen om te mogen worden wie ze eigenlijk al zijn. “Ik hou van mensen die het durven op te brengen om zichzelf te zijn.”

Vaak is Arthur Japin vergeleken met Hella Haasse, de grande dame van de historische roman, maar zelf beschouwt hij Marguerite Yourcenar als zijn grote inspiratiebron… “Ze doet eigenlijk hetzelfde als ik: ze neemt een leven, ze vermenselijkt en veralgemeniseert het en maakt het toegankelijk. Er was een Franse recensent die me met haar vergeleek, die me ‘un récenseur d’âme – een onderzoeker van de ziel noemde. Dat vond ik vleiend”.

www.arthurjapin.nl/

Arthur Japin schreef in ons gastenboek:

Lieve Katelijne
"Wat me het meest raakte,"
vroeg je:
De raakvlakken natuurlijk.
Tussen jou en mij, de overeenkomsten.
Dank je wel dus voor jouw verhaal!
Fijn was het, warm en vertrouwd!

Arthur Japin
7-11-2015

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app