Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Liefhebber: Hugo Camps

De Liefhebber: Hugo CampsKlassieke muziek

Onze gast van 26 september was journalist, columnist en schrijver Hugo Camps (1943).
Foto van Hugo Camps

Hugo Camps (c) Stephan Vanfleteren

Camps is geducht en gevreesd om zijn scherpe pen. Hij was oorlogsverslaggever, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg, maakte talloze interviews met alle groten der aarde, schrijft nog steeds columns. 72 is hij ondertussen, maar zijn pen rust niet. Journalistiek en sport zijn altijd zijn passie geweest. Zijn eerste stuk was een voetbalverslag van Crossing Schaarbeek in Het Laatste Nieuws. Tien regels, H.C. stond eronder. Zijn vader vond het maar niets. “Journalistiek dat deugde niet, dat was moreel verval. Tot hij me op televisie zag: naast zijn grote idool, vader Eyskens. Toen was ik iemand."

In de jaren ‘60 was hij oorlogsverslaggever en volgde onder meer de conflicten in Vietnam, Chili en het Midden-Oosten. Daarna werd hij hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. “Ik was 33 jaar toen. Alleen dat al was waanzin. Het waren mijn eenzaamste jaren. Hoofdredacteurs zijn als generaals: gemankeerde minnaars. Wie de liefde heeft, wordt geen chef. Je leeft dan voor anderen. Mijn ontslag in 1986 bij Het Belang was dan ook een grote bevrijding: ik kon weer stukjes schrijven.” Bij het Nederlandse opinieweekblad Elsevier Magazine o.m. sportcolumns en interviews met topsporters, sport passioneerde hem al als jongen, toen hij ongeduldig het einde van het zondagse Opera en Belcanto-programma moest afwachten voor de sport. “De sportwereld is de mooiere wereld van het kwaad, daarom fascineert hij me zo. In de sport word je het meest geconfronteerd met de erfzonde.”
Halverwege de jaren ‘90 maakte Camps voor de VRT een aantal iconische sportportretten, in 1996 volgde een serie sportinterviews voor Teleac onder de naam "Enkel Spel".

Herbeluister de Liefhebber met Hugo Camps
Zolang ik leef, wil ik blijven bewonderen.
Hugo Camps

Zijn columns verschenen o.m. in NRC Handelsblad, P-Magazine en De Morgen, waar hij tot 2014 elke dag op de eerste pagina stond. Dat hij niet meer elke dag met zijn column op de voorpagina van De Morgen zou staan kwam hard aan, hij had het gevoel dat hij niks meer deed. Intussen is dat veranderd en deelt hij elke donderdag onder de vlag ‘Dissidentie mag ook’ zijn gedachten met de lezer van De Morgen. Columns en interviews, meer dan 1000 interviews heeft hij intussen afgenomen, het liefst interviewt hij vrouwen. Namen: Brigitte Bardot, Juliette Gréco of Dominique Verkinderen van Collegium Vocale, allen lieten ze diep in hun ziel kijken. Zijn geheim: “Nederig zijn, mensen laten uitspreken, een beetje geven om te nemen, niet jagen op de quote.” En een column behoort voor hem tot de kern van de identiteit van de krant waarvoor je schrijft, een soort van testament. “Als ik niet geloof dat het eeuwigheidswaarde heeft, dan hoeft het niet. Maar toch een testament van het sprintvolk: korte adem, maar wel intens.” En met open doekjes voor al zijn helden, ook uit de muziek: Miles Davies, Chet Baker, Maria Callas, Cecilia Bartoli, Monsterrat Caballé en Freddie Mercury, Dominique Verkinderen en Bach, Juliette Gréco, Django Reinhardt, Trio Rosenberg, Mahler, Rachmaninov.

Vele van die columns en interviews werden gebundeld, zijn interviews in onder meer ‘In de ogen; vijftig meesterlijke gesprekken’ (Prometheus, 2003), ‘Geluk heeft veters; voetbalinterviews’ (Thomas Rap, 1996), Demarrage in geluk: interviews met wielerhelden (Elsevier, 2007), ‘Grote vrouwen’ (De Bezige Bij, 2012); zijn columns o.m. in 'Maanzaad' (uitgeverij Luster, 2011)

www.demorgen.be/dossier/hugo-camps/

Hugo Camps schreef in ons gastenboek:

Voor Katelijne

In je prachtige stem voelde ik me glijden naar een oase.
Voortaan verbind ik jou in herinnering met Maria Callas.

Kus

Hugo

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app