Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Liefhebber: Jonathan Holslag

De Liefhebber: Jonathan HolslagKlassieke muziek

Jonathan Holslag (1981) is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij Internationale betrekkingen en het Chinese buitenlandse beleid doceert. Hij was te gast in De Liefhebber op 2 januari.
Foto Jonathan Holslag

Jonathan Holslag / (c) Koen Broos

Hij is een veelgevraagd expert, beleidsmaker en opiniemaker in binnen- en buitenland over de Europese Unie, China en defensie. Over die onderwerpen schreef hij veelgeprezen boeken als ‘De Kracht van het Paradijs. Hoe Europa kan Overleven in de Aziatische Eeuw’ en ‘De Onmogelijke Vrede, China’s moeizame opmars in Azië’. In het essay ‘Vlaanderen 2055’ droomt Holslag van een betere toekomst voor zijn eigen regio. Nu begint hij aan een ambitieus project rond 3000 jaar wereldgeschiedenis en machtspolitiek.

Niets deed vermoeden dat een jongen uit het Limburgse Hamont ooit karaoke zou zingen met de Taiwanese president in een bar in Taipei. Holslag droomde eerst van een militaire carrière, maar ging geschiedenis studeren in Hasselt en politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Brussel. Hij schreef met zijn promotor Gustaaf Geeraerts een boek over China, 'Macht of mythe. Achter de schermen van het Chinese groeimirakel'. In 2010 promoveerde hij op dat onderwerp tot doctor in de politieke wetenschappen.

Herbeluister De Liefhebber met Jonathan Holslag
Niet meer Europa, een beter Europa!
Jonathan Holslag

Sinds dat ogenblik laat Holslag als VUB-docent en politicoloog zijn licht niet alleen in de aula schijnen. Boeken, columns, colloquia, de specialist internationale politiek is op vele fronten actief. Hij stond mee aan de wieg van de Vrijdaggroep, een denktank van jonge Belgische talenten die zich buigen over een betere samenleving, en zit vandaag in de adviescommissie over de hervorming van het Belgische leger. Holslag kent ook de cenakels van de Europese Unie, en zo nu en dan wordt hij ook in Washington aan de mouw getrokken.

Maar China en de impact van China's politiek op de buurlanden, de rest van de wereld en Europa is nog zijn grootste dada. Hij is dan ook een felle tegenstander van de Europese uitverkoop, gesymboliseerd in projecten als Uplace of dumpingretailers als Primark en Action.

Meer Europese fierheid en een nieuw Europees ontwikkelingsmodel, met nadruk op een eigen maakindustrie, dat is zijn antwoord.
Fierheid op de Europese waarden “en de artistieke hoogtepunten uit onze geschiedenis: o.m. de polyfone muziekstukken van de componisten uit de renaissance, de passies van Johann Sebastian Bach, de pianosonates van Ludwig van Beethoven en Claude Debussy’s gevoelige preludes. "

www.jonathanholslag.be/

Jonathan Holslag schreef in ons gastenboek:

24 december 2015

Voor Katelijne, Mark, Felicia, Philip,
hartelijk dank voor het fijne gesprek.
op naar een mooi nieuw seizoen!

Jonathan

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app