Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Liefhebber met Alicja Gescinska

De Liefhebber met Alicja GescinskaKlassieke muziek

Katelijne Boon dook op zaterdag 20 februari 2016 in de muzikale herinneringen en platenkast van Alicja Gescinska. Een heruitzending nu zaterdag 6 januari.
Alicja Gescinska (c) Fred Debrock

Alicja Gescinska (c) Fred Debrock

De jonge Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska (Warschau 1981) ontpopte zich tot een toonaangevend denker. “Als kind stelde ik constant vragen. En ik was altijd gefrustreerd als mensen die niet konden beantwoorden… Een echte filosoof is iemand die alles in vraag stelt, in de eerste plaats zichzelf. Zelfrelativering is onontbeerlijk voor een open geest. Er is pas vrijheid van denken als je je eigen denkbeelden in vraag kunt stellen.”

Gescinska studeerde moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent en promoveerde er in 2012 tot doctor in de wijsbegeerte over het denken van Max Scheler en Karol Wojtyla, de latere paus Johannes-Paulus II. Karol Wojtyla noemt ze “een uitzonderlijk intelligente en scherpe geest. Hij had natuurlijk een wereldbeeld dat niet het onze is. Maar dat wil niet zeggen dat hij dom was.”

Ik ken geen mens met wie muziek niet elke dag iets doet en toch begrijpen we er zo weinig van.
Alicja Gescinska

Het gezin Gescinska vluchtte in 1988, een jaar voor de val van de Berlijnse Muur, vanuit het communistische Polen naar ons land. Vader was ingenieur, moeder redactrice bij een uitgeverij. Ze kwamen als asielzoekers terecht in het Klein Kasteeltje in Brussel. Zonder centen, helemaal onderaan op de maatschappelijke ladder. Moeizaam bouwde het gezin een nieuw bestaan op. Vader ging aan de slag als ongeschoolde arbeider, moeder werd poetsvrouw. "Daar stonden we dan, alleen in het Westen waar de wind van de vrijheid over onze rug blies en ons koude rillingen bezorgde.” Sinds die eerste ervaring met de westerse ‘vrijheid’ laat dat thema haar niet meer los, zoals in haar boek uit 2011 ‘De verovering van de vrijheid: van luie mensen, de dingen die voorbij gaan’ (Lemniscaat). Zij verweeft er autobiografische gegevens met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid, "de vrijheid die je verwerft door de mogelijkheid die je krijgt om jezelf te ontplooien."

Gescinska maakt ook naam als opiniemaker, columniste en recensente voor o.m. De Morgen en de Nederlandse krant Trouw.. Daar is is ze sinds 2012 lid van Trouws “Filosofische Elftal”, een tweewekelijkse interview-rubriek waarin 2 filosofen uit een vaste kern van 11 een thema uit de actualiteit onder de loep neemt. Momenteel maken naast Gescinska o.m. Hans Achterhuis, Thierry Baudet, Désanne van Brederode en Bas Haring deel uit van het “Elftal”.

In 2012 schreef ze het essay ‘Van angst bevrijd’, waarin ze bespreekt hoe ressentiment en haat tot de ondergang van de persoonlijke en maatschappelijke vrijheid leiden. Na haar doctoraat werkte ze aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College, waar ze onder andere over de filosofie van de vrijheid en Europese politiek doceert. Europa vindt ze een moreel project, “het nastreven van een open Europese samenleving met aandacht voor waarden zoals vrijheid, verdraagzaamheid, individuele en interpersoonlijke verantwoordelijkheid, dat zijn morele waarden die politiek en institutioneel verankerd moeten worden.”

In 2016 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman ‘Een soort van liefde’, het verhaal van vele soorten liefde. Daarvoor ontving ze in oktober 2017 de Debuutprijs 2017.
Ondertussen is Alicia Gescinska bij het grote publiek bekend als de betrokken interviewer van het Canvasprogramma ‘Wanderlust’

Max Scheler, de filosoof op wie ze promoveerde, heeft ooit gezegd “dat de liefde een categorie is van de eeuwigheid. Het pure van de liefde, blijft voor de eeuwigheid bestaan.” Ook de liefde voor muziek, die bij Gescinska begon met de Mazurka van Chopin.

Surf voor meer informatie over Alicja Gescinska naar de website van Wanderlust

Alicja Gescinska schreef in ons gastenboek:

Heel veel dank voor de uitnodiging om te komen spreken. 
Het was een hele eer.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app