Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Bea Cantillon

Herbeluister De Liefhebber met Bea CantillonBlijf verwonderd!

Bea Cantillon is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, waar ze doceert over de welvaartsstaat, armoede, sociale ongelijkheid en het sociale beleid in België en in Europa. Jarenlang leidde ze het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck en in 2018 werd ze voorzitter van 11.11.11. Als Ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat ijvert ze voor klimaatrechtvaardigheid. Op 27 maart vertelde ze bij Katelijne Boon over haar muzikale coup de coeurs.

Bea Cantillon

Bea Cantillon, vooral bekend als armoede-expert, is een bevlogen en geëngageerd dame. Jarenlang leidde ze het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, dat onder meer de armoede- en ongelijkheidsproblematiek bestudeert. Aan de Universiteit Antwerpen doceert en publiceert ze over de welvaartsstaat, armoede, sociale ongelijkheid en het sociale beleid in België en in Europa.

Professor Cantillon was ook adviseur voor de Belgische regering en was van 1995 tot 1999 gecoöpteerd senator voor de toenmalige CVP. In 2018 volgde ze Jos Geysels op als voorzitter van 11.11.11

Bea Cantillon werd geboren in een katholieke familie. Haar vader was een kleine zelfstandige, maar arm waren ze niet. Ze kreeg van kinds af aan mee dat ze oog moest hebben voor wie het minder goed had. Ze maakte voor het eerst kennismaking met armoede in 1974, als eerstejaarsstudent sociologie, toen ze meewerkte aan de eerste enquête in Vlaanderen die armoede in kaart bracht. Die ervaring zette alles in gang. Hoewel ze toen internationale politiek studeerde en meer belangstelling had voor onrechtvaardigheid op wereldschaal, koos ze ervoor om zich toe te leggen op armoede bij ons.

Uit alles wat ze onderneemt spreekt haar belangstelling voor sociale vraagstukken: gecoöpteerd senator in de Senaat voor de CVP (1995-1999), Commissie Cantillon tot Hervorming van de Sociale Zekerheid van Zelfstandigen (2003-2008), Federaal Agentschap voor Kinderbijslag, Hoge Raad voor de Werkgelegenheid, Expertencommissie voor de Pensioenhervorming, vice-rector UAntwerpen (2004-2008).

Als Ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat ijvert ze voor klimaatrechtvaardigheid.

Sinds het begin van de coronacrisis heeft ze zich al verschillende keren uitgesproken over de zorgwekkende gevolgen ervan voor mensen in armoede. Ze was een van de initiatiefnemers van '1000x1000'. Meer dan duizend academici tekenden tussen 9 september 2020 en 5 februari 2021 de oproep voor een nieuw Sociaal Contract en voor structurele antwoorden op de hardnekkige armoedeproblematiek. 

Herbeluister De Liefhebber met Bea Cantillon

De Liefhebber met Bea Cantillon

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Bea Cantillon gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

© Acco
Cover De Staat van de Welvaartstaat

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app