Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Carla Molenberghs

Herbeluister De Liefhebber met Carla MolenberghsBlijf verwonderd!

Op 30 maart 2019 loodst Carla Molenberghs ons door haar platenkast en muzikale herinneringen. Carla Molenberghs is mede-oprichter en directeur van Huis Perrekes, een kleinschalige woon- en zorginstelling voor mensen met dementie. Ze verrichtte pionierswerk op vlak van begeleiding van mensen met dementie. In het huiskoor De Betties zingen bewoners zij aan zij met familie, medewerkers en dorpsgenoten.

Carla Molenberghs

Carla Molenberghs (1961) volgde een lerarenopleiding en studeerde wijsbegeerte. Ze volgde na haar studies verschillende stages in binnen- en buitenland in voorzieningen voor personen met dementie. Ze schonk daarbij bijzondere aandacht aan levenskwaliteit, architectuur, muziektherapie en palliatieve begeleiding. Ze werkte tien jaar lang als lerares Frans en coördinator in een middelbare school en was vervolgens tien jaar lang gastdocent aan de Karel de Grote Hogeschool.

Op haar 25ste koos zij ervoor zich definitief in te zetten voor dementerende ouderen. Dit engagement kwam voort uit een prille jeugdervaring, toen zij als kind nauwe contacten had met 'moederke', een dementerende vrouw die in het gezin van haar ouders werd verpleegd. In 1986 zag haar vzw Huis Perrekes het levenslicht, waarmee ze in Geel een woon- en zorgmodel ontwikkelde op maat van personen met dementie, ongeacht hun leeftijd. In dit huis staat het behoud van de waardigheid in een vertrouwde huiselijke sfeer centraal. Ze is sinds het begin bestuurder van de vzw en sinds 2000 voorzitter-directeur. Bij de oprichting bestond Huis Perrekes enkel uit het Zonnehuis voor 15 personen, maar gaandeweg breidde de vzw uit. Sinds 2018 bestaat Huis Perrekes uit drie huizen voor telkens 15 personen, een huis voor dagverzorging, een villa met een tuinpaviljoen en een publieke tuin. Er is zowel kortverblijf, dagverzorging, nachtzorg, ambulante zorg als (assistentie)wonen mogelijk. Verbinding met natuur, cultuur en wetenschap staat centraal. Zo is er bijvoorbeeld steeds een kunstenaar in residentie. De tuin werd bewust opengesteld voor de dorpsgenoten om de brug te maken tussen de lokale gemeenschap en de mensen met dementie.

In Huis Perrekes gelooft men in de kracht van muziek. In elk huis werkt een muziektherapeut. In 2010, ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van Huis Perrekes, werd het koor De Betties opgericht. Dit is een 70-koppig intergenerationeel koor met zangers van alle leeftijden: van jong tot oud, van kinderen van een naburige school tot bewoners van Huis Perrekes, familie, medewerkers, vrijwilligers en sympathisanten. De zangers laten letterlijk hun stem horen om dementie op de maatschappelijke agenda te plaatsen. In 2012 ontroerden ze het publiek tijdens het voorprogramma van Muse in het Sportpaleis.

Sinds de oprichting van Huis Perrekes gaf Carla Molenberghs in binnen- en buitenland lezingen rond het woon- en zorgmodel van het huis en verscheen ze in tv- en radioprogramma’s. In 1994 schreef ze teksten bij foto’s van Paul van Wouwe, die een jaar lang in Huis Perrekes verbleef. Hun boek ‘Mathilde pakt de zon. Ontmoeting met dementerende ouderen’ getuigt van haar overtuiging dat dementerende ouderen over een rijk en intens innerlijk leven beschikken. In 2014 was ze co-producer van ‘Feel my love’, een documentaire van Griet Teck over Huis Perrekes. Carla Molenberghs werkte mee aan verschillende publicaties over kleinschalig genormaliseerd wonen voor mensen met dementie en aan soortgelijke projecten in andere gemeenten. Ze is al sinds het prille begin betrokken bij de opleiding Muziektherapie van Luca School of Arts Leuven.

Carla Molenberghs heeft drie volwassen adoptiekinderen uit Brazilië en Rwanda. In juli 2018 kreeg ze de titel van barones.

De Liefhebber met Carla Molenberghs

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Carla Molenberghs gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app