Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Chantal De Waele

Herbeluister De Liefhebber met Chantal De WaeleBlijf verwonderd!

Op zaterdag 15 september luisterde Katelijne Boon naar het muzikale verhaal van Chantal De Waele, radiomaker tot in de kleinste vezels. Van Scorpio en Radio Sinjaal, via ROB TV en Radio 1, waar ze Het Concertgebouw en De Melkweg presenteerde, kwam ze in de zomer van 2007 bij Klara terecht. Na 11 mooie jaren moest ze afscheid nemen, tegen haar zin, omwille van besparingen op de VRT. Interviewen en naar mensen luisteren waren één van haar lievelingsbezigheden. Deze keer zat zij aan de andere kant.
Chantal De Waeleeigen foto

Chantal De Waele

Chantal De Waele studeerde klassieke filologie aan KULAK en KU Leuven en volgde dictie, voordracht en muziekgeschiedenis aan de academie van Leuven. 
Gezegend met een mooie stem, stond het in de sterren geschreven dat ze iets met die stem zou doen. 

Een tijdlang combineerde ze een loopbaan in het onderwijs met werk in de media. Eerst bij vrije radio's zoals Scorpio en Radio Sinjaal, maar ook ROB tv en Nachtradio (1989). Maar in 1996 koos ze resoluut voor de VRT. Daar was ze te horen op Radio1 (de Melkweg, het Concertgebouw) en Canvas.

In de zomer van 2007 maakte ze de overstap van Radio 1 naar KLARA. Daar presenteerde ze een hele rist programma's, en boeide vele luisteraars verschillende seizoenen lang met ‘Meesterwerk’ , een diepgaande analyse van één compositie samen met een kenner in de studio, en 'Playtime', waarin een muzikant over zijn leven met zijn instrument kwam vertellen. Interviewen en naar mensen luisteren is altijd één van haar lievelingsbezigheden geweest. Onvergetelijk zijn ook de vele radioreeksen die ze maakte: 'Monsieur Rameau', 'Mon Ami Sati', 'Winterreise', en de specials, bvb. rond de cellosuites van J.S. Bach. Haar laatste uitzending wijdde ze aan 'Schwanengesang', de laatste verzameling liederen van Franz Schubert, voor wie ze een zwak heeft.
Die uitzending kunt u onderaan terugvinden. 

Ik ben geen cd mens – ik besta uit vele concertervaringen
Chantal De Waele

Chantal De Waele is een enthousiaste amateurkok en was bezieler van het culinair-literair genootschap Table d'Amis. Literaire diners mét poëzie gebracht door de gasten in haar huiskamer aan de Bondgenotenlaan, waar ze jarenlang woonde. Samen met Patrick De Rynck gaf ze de antieke mythologie een stevige facelift in de productie 'De knipoog van Medusa'. Verder werkt(e) ze mee aan literaire programma's rond o.m. Multatuli, Arthur Rimbaud en Guido Gezelle en deed/doet ze verschillende presentaties van boeken en dichtbundels en concerten.
Ze heeft een programma van oude chansons gezongen, begeleid door Wim Loeckx (Lemmensinstituut) en kroop in de rol van Germaine Tailleferre in 'Les Six' met I Solisti del Vento.
Nog altijd zingt ze. O.a. bij Gilles Petit (raga, improvisatie en natuurstem). Zijn compositie 'Comme une plaine' kunt u integraal beluisteren helemaal onderaan. 

Herbeluister hier De Liefhebber met Chantal De Waele

De Liefhebber met Chantal De Waele
Schubertiade

Harry Plunket Greene, Ierse bariton, zingt Schubert (opname uit 1934)

Comme une plaine

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app