Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Danny Ronaldo

Beluister De Liefhebber met Danny RonaldoBlijf verwonderd!

Sinds 1971 toert Circus Ronaldo de wereld rond. Onder invloed van zonen Danny en David evolueerde het naar de ondertussen gekende mix van theater en circus. Hun gouden jubileum laat het Mechelse gezelschap niet onopgemerkt voorbijgaan. Op 11 september 2021 praatte Katelijne Boon over de muziek in het leven van Danny Ronaldo, artistiek leider van Circus Ronaldo.

Danny Ronaldo

Danny Ronaldo – ofwel Daniel Van den Broeck (°1969) – behoort tot de zesde generatie van een van de bekendste circusfamilies van het land. Sinds 1971 toert Circus Ronaldo van Canada tot Nieuw-Zeeland, van Reykjavik tot Muizen, maar de roots gaan veel verder terug naar het midden van de 19de eeuw, toen voorvader Adolf Peter Van den Berghe samen met zijn geliefde Maria Cronenberg een eigen circusgezelschap oprichtte.

Begin jaren ‘90 stapte Danny samen met broer David in het ‘familiebedrijf’. Hun ouders, Jan - Johnny Ronaldo - en Maria Van Vlasselaer, hadden Circus Ronaldo vanaf de jaren ’70 terug op de kaart gezet. Onder leiding van Johnny lag de klemtoon vooral op circus, maar Danny en David brachten de balans tussen theater en circus weer in evenwicht. Zij gaven het circusgezelschap een nieuwe artistieke wending door terug te grijpen naar de foortheatertraditie van hun voorvaderen en naar de commedia dell’arte. Het circus evolueerde naar gevoelige theaterkunst, de familie breidde uit met een hele nieuwe generatie en nam in 2020 ook afscheid van peetvader Johnny.

Circus Ronaldo speelt in prestigieuze theaterhuizen en op grote circus- en kunstenfestivals doorheen Europa en ver daarbuiten, maar doet ook nog steeds de kleinste dorpen van Vlaanderen aan.

Danny gelooft dat het publiek op zoek is naar een vorm van traagheid. “En naar de verwondering om het kleine, naar hoe een mens in staat is een ander te ontroeren met iets heel kleins, iets heel simpels. Daar vinden mensen nog hoop in. Als je elke keer iets moet zien spetteren dat je nog nooit hebt zien spetteren om je verwonderd te voelen, krijg je een zwaarmoedig gevoel. Onbewust weet je dat dat die verwondering opraakt.”

Circus Ronaldo werd meermaals bekroond. In 1998 werd het uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Niet onterecht, want de ondertussen legendarische voorstelling La Cucina dell’Arte werd al meer dan vijfhonderd keer gespeeld in meer dan twintig landen. Het daaropvolgende Fidelis Fortibus werd in 2016 als eerste circusvoorstelling genomineerd voor het Theaterfestival in Antwerpen en kreeg in 2017 de Cultuurprijs voor Beste Circusvoorstelling van Barcelona.

In 2018 ontving Danny Ronaldo de Ultima-cultuurprijs 2018 in de categorie circus. In de motivatie van de jury stond te lezen: "Danny is als artistiek schepper een groot architect van circus. Hij weet zichzelf telkens opnieuw uit te vinden, wordt steeds beter én blijft steeds zichzelf. Intussen neemt hij ook een nieuwe generatie circusartiesten onder zijn vleugels."... "Poëzie ontstaat wanneer je lacht met wat je kort daarvoor buiten de tent nog pijn deed."

Na een lange gedwongen coronapauze, viert Circus Ronaldo dit najaar zijn 50ste verjaardag met een tiendaags festival in thuisstad Mechelen. Een heus circusfestival met een authentiek circusdorp en Ronaldosfeer. En verschillende Ronaldo-voorstellingen: het nieuwe 'Sono Io?', maar ook hernemingen van 'Swing', 'Fidelis Fortibus', 'La Cucina dell Arte' en vertoningen van het prachtige 'Magneet Man' in een bijzondere reizende cinema.

Meer informatie over Circus Ronaldo

Herbeluister De Liefhebber met Danny Ronaldo

De Liefhebber met Danny Ronaldo

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Danny Ronaldo gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Hartverwarmend portret van Circus Ronaldo aan de hand van interviews met Johnny, Maria en Danny Ronaldo, aangevuld met waardevol archiefmateriaal in een regie van Gerrit Messiaen.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app