Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met David Poltrock

Herbeluister De Liefhebber met David PoltrockBlijf verwonderd!

David Poltrock werkte jaren als muzikant, producer, arrangeur en componist voor toonaangevende groepen en artiesten als De Mens, Hooverphonic, Monza, Triggerfinger, Adamo, Douglas Firs, Bart Peeters, The Blackbox Revelation en vele anderen. In 2018 laat hij zijn eigen stem horen. Zijn debuut 'Mutes, Moods & Machines', uitgebracht onder de naam Poltrock, is een indrukwekkende trilogie. Op zaterdag 20 oktober ging Katelijne Boon op zoek naar zijn muzikale DNA in De Liefhebber.

David Poltrock

David Poltrock 'moest' als kind piano leren spelen van zijn ouders. Al gauw zoekt hij zijn eigen weg, en komt hij bij de popmuziek uit. Hij speelt in heel wat groepjes, maar maakt voor het eerst naam als hij in 2000 Monza vervoegt, de groep die zanger Stijn Meuris opricht na het opdoeken van de band Noordkaap. Tegelijk treedt Poltrock toe tot de live-groep van Hooverphonic, waarin hij een aantal jaar meespeelt en door België, Europa en zelfs de VS toert. Deze twee muzikale ‘diensten’ geven hem ruime bekendheid in de Belgische pop- en rockwereld. Sindsdien is hij een graag geziene muzikale gast in heel wat formaties en bij heel wat artiesten: De Mens, Tom Helsen, Arid, Marie Daulne (Zap Mama), Triggerfinger, The Blackbox Revelation, Vincent Liben, Tom Robinson en zelfs Jane Birkin.

Ook als producer verdient hij zijn strepen. Zo tekent hij o.a. voor de productie van de hit ‘Sadness’ van de Belgische groep Stash. Andere artiesten waarvoor hij achter de producerstafel zat, en/of arrangementen schreef, zijn: Tom Helsen, Arid, Jim Cole, Lois Lane en K’s Choice (Sarah Bettens), Prinz Pi en Jacqueline Govaert (Krezip).
Tijdens de succesvolle tournee van Triggerfinger, verzorgt hij, voor het eerst solo, onder de naam ‘David Poltrock Piano Explosion’ het voorprogramma van de rockband tijdens de concerten in Brussel en Amsterdam.
Hij duikt ook op in televisieprogramma's. In 2011 is hij de huispianist van het laatavondprogramma ‘De Nacht Van De Koningin’, dat de Elisabethwedstrijd 2011 voor zang omkadert. Hij werkt ook mee aan het programma The Voice Van Vlaanderen, waar hij hulpcoach is van Jasper Steverlinck en Bent Van Looy.

Als ik aan mijn studenten een rijke harmonie moet uitleggen, dan kom ik altijd bij Beethoven terecht... heel veel verschil tussen Beethoven en de Beatles is er eigenlijk niet, op harmonisch vlak
David Poltrock
De Liefhebber met David Poltrock

2018 is een belangrijk jaar voor David Poltrock. Na twintig jaar andere artiesten te hebben gediend, brengt hij als Poltrock zijn eigen werk uit.
Op 29 maart 2018, International Piano Day, verschijnt zijn debuutalbum ‘Mutes’, een verzameling eigenzinnige en intieme piano-schetsen op de met vilt gedempte Steinway buffetpiano uit Poltrock’s kindertijd, een koppig en weerspannig instrument uit 1899. ‘Mutes’ werd op superlatieven onthaald.
88 dagen later, evenveel als er toetsen op een piano staan, volgt ‘Moods’, een album bevolkt met atmosferische en filmische soundscapes vol donkere elektronica, die voor een intense en meeslepende muzikale ervaring zorgen.
Nog eens 88 dagen later, op 5 oktober, volgt de release van ‘Titanus’, de vooruitgeschoven single uit het derde album ‘Machines’, dat op 26 oktober 2018 zal verschijnen. Het laatste deel van Poltrock's drieluik is zowel een logische verderzetting als een waardige afsluiter van zijn titanenwerk. ‘Machines’ verraadt de invloed van een schare geweldige componisten zoals Ryuchi Sakamoto, Rival Consoles, Tim Hecker, Jóhann Jóhannsson en Trent Reznor. Het resultaat is een intelligente mix van ambient, klassieke muziek, electronica, techno en Intelligent Dance Music (IDM), een symbiose van beats en sfeer.

Over ‘Machines zegt Poltrock zelf: “Het laatste deel van mijn trilogie ‘Mutes, Moods & Machines’ is een onafgebroken poging om synthetische machines organisch te doen klinken en organische instrumenten als machines”

De “Mutes, Moods & Machines” trilogie staat voor drie heel verschillende maar fascinerende klanktableaus, die een rijkgeschakeerd beeld geven van de gedreven en getalenteerde muzikant die Poltrock is.
Drie platen die Poltrock’s liefde voor de 88 toetsen van de piano elk op hun eigen manier belichten.

Meer informatie over David Poltrock.
Meer informatie over het Poltrock project

Meer informatie over Raymond Scott.

In het gastenboek schreef David Poltrock:
Bedankt om me nog eens in de krochten van mijn klassieke-muziek-herinneringen te laten duiken.
Het was me een waar genoegen.
David Poltrock

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app