Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De liefhebber met Frank Van Laecke

Herbeluister De liefhebber met Frank Van LaeckeBlijf verwonderd!

De 'Godfather van de Vlaamse musical' is een duivelskunstenaar. Hij regisseert ook theaterstukken, opera, ballet, circus én hij schrijft. Toen bij de eerste lockdown zijn voorstellingen werden afgelast begon hij aan een literaire thriller: ‘De echo van de schreeuw’. En hij liet het publiek online speuren naar de dader in 'Assisen - De Badkuipmoord.' Muziek zit in alles wat hij doet. Dat werd helemaal duidelijk toen hij op 13 februari bij Katelijne Boon in De Liefhebber te gast was.

Frank Van Laecke

Frank Van Laecke bouwde als auteur en regisseur een rijk en internationaal palmares op. Hij behaalde tal van onderscheidingen in binnen- en buitenland waaronder de Herald Angel Award in Edinghburgh, de Donna Mavor Moore Award in Toronto en een nominatie voor de Britse Laurence Olivier Award.

Naast het schrijven van succesreeksen voor de VRT, zette Frank, onder impuls van Linda Lepomme, zijn eerste echte professionele stappen als regisseur bij de Musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Sedertdien regisseert hij voor theater, musical, opera, tv.
Muziek zit in bijna alles wat hij doet. Hij werd bekend met grote en succesvolle musicals als Daens, Oliver, 14-18, 40-45, regisseerde met Alain Platel de prachtige dansproductie en documentaire Gardenia, het ontroerende verhaal van een groep Vlaamse travestieten op leeftijd die voor de laatste keer de glamour van het podium zullen beleven; maar noemt opera zijn grote liefde.

Frank Van Laecke is met het medium opgegroeid. Vier jaar was hij toen hij zijn eerste voorstelling zag in Opera Gent. Hij zegt nooit veel van de verhalen te hebben begrepen, maar het is dan ook de muziek die hem zo raakt, dat is de reden dat hij er van kleins af aan in werd meegezogen. Hij regisseerde zelf onder meer La Bohème, La Traviata, Nabucco, Aida, Carmen, en Madama Butterfly (gelauwerd als beste Nederlandse Operaproductie van 2012).
Van Laecke: “Waar vroeger alles nog mogelijk was, voel ik nu de eindigheid. Maar voorlopig wil ik alles doen wat mijn pad kruist. Opera is iets compleet anders dan een musical, muziektheater is nog iets anders, maar ik doe het allemaal even graag. Ook tegen volkstheater zeg ik volmondig ja.”
Frank Van Laecke heeft ook een verleden bij F.C. De Kampioenen, en schreef mee aan de Radio2 soap het Koekoeksnest.

In 2020 was hij bezig aan het stuk 'Assisen', maar door de lockdown kon de première niet door gaan. Hij heeft zijn creatieve energie in schrijven gestopt. Dat leverde hem naast drie toneelstukken de literaire thriller 'De echo van de schreeuw' op.

Het boek begint in een dorpje in Oostenrijk waar een man van een hoge rots naar beneden valt en in eigen land zijn er ook een aantal mysterieuze zaken en de vraag is of het een met het ander te maken heeft. Van Laecke heeft er ook autobiografische stukken in gesmokkeld over de verschillende personages heen. Er staat ook veel over muziek in het boek, die met de leefwereld van de personages te maken heeft. Onder meer Francesca Vanthielen heeft over zijn schouders meegelezen bij het schrijven en ze zei dat het leest als een soundtrack en dat ze een muzikale reis maakt door het boek. 'Het boek telt 366 pagina's, het was hard labeur, maar ik had gelukkig veel klankborden', zegt Van Laecke.

www.frankvanlaecke.be

Gardenia - les ballets C de la B

Het Kunstuur in Mechelen

Assisen online De Wraakmoord

Herbeluister De Liefhebber met Frank Van Laecke:

DLH Frank Van Laecke

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Frank Van Laecke gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app