Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Gerd Van Riel

Herbeluister De Liefhebber met Gerd Van RielBlijf verwonderd!

Katelijne Boon dook op zaterdag 23 januari in het muzikale verleden en de platenkast van Professor Gerd Van Riel, die decaan is van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven, waar hij antieke wijsbegeerte doceert. Gerd Van Riel is geliefd bij de studenten, niet alleen omdat hij een bevlogen docent is, maar ook omdat hij af en toe piano speelt voor een volle aula.

Prof. Gerd Van Riel

Gerd Van Riel studeerde Klassieke filologie (Latijn en Grieks) aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven, waarna hij zijn legerdienst combineerde met een schakeljaar filosofie, gevolgd door de MA en doctoraat in de wijsbegeerte (1997). In 2000 werd hij aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte te Leuven benoemd tot professor antieke filosofie. Naast inleidende cursussen in de Wijsbegeerte doceert hij metafysica en antieke filosofie. Zijn onderzoeksdomein is de filosofie van Plato en de latere Platoonse traditie (tot het einde van de heidense Griekse filosofie in de 6de eeuw), en de heropname van de Platoonse filosofie in de Latijnse traditie (meer bepaald bij Augustinus).
Zijn werk omvat verscheidene monografieën: Geluk (Leuven : LannooCampus, 2019) Wijsbegeerte. Een historische inleiding (Leuven : LUP, 2016); Plato’s Gods (Farnham : Ashgate, 2013); Pleasure and the Good Life: Plato, Aristotle and the Neoplatonists (Leiden : Brill, 2000), en de kritische teksteditie met inleiding en Franse vertaling van Damascius, Commentaire sur le Philèbe (Paris : Les Belles Lettres, 2008). Hij schreef ook talrijke artikels over antieke wijsbegeerte, en was van 2008 tot 2017 hoofdredacteur van het internationale tijdschrift Augustiniana. A Journal for the Research on Augustine and Augustinianism.
Hij is de oprichter (en van 2010 tot 2017 directeur) van het interdisciplinaire onderzoeksinstituut LECTIO, dat onderzoek coördineert en stimuleert betreffende teksten en intellectuele geschiedenis van de oudheid, middeleeuwen en renaissance.
In 2015 werd hem voor drie jaar het statuut toegekend van Francqui-onderzoekshoogleraar, een vorm van financiering die de titularis in staat stelt om zich bijna uitsluitend op het onderzoek te focussen. In die periode verbleef hij aan de universiteit van Melbourne (Austarlië) en als fellow aan Villanova University (PA, USA). Sedert 2016 is hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
In 2017 werd hij verkozen tot decaan van de faculteit. Belangrijke aandachtspunten voor het beleid zijn de integratie van de internationale studenten (bijna de helft van de 850 Leuvense filosofiestudenten), gelijke kansen voor minder gegoede studenten, aandacht voor inclusie en diversiteit, en voor het mentaal welzijn van medewerkers en studenten.
Naast zijn wetenschappelijk werk is Gerd Van Riel ook actief als koorzanger en –dirigent, en als pianist, meestal in duo met zijn vrouw Ann De Schepper (een uitvoering van Riff Study van Jan Hadermann werd opgenomen op de Radio 3-cd Riffs and Cliffs) en als tekstschrijver van composities, veelal voor koor, op muziek van Peter Pázmány. Recent werd werk van hen uitgevoerd en opgenomen door het Vlaams Radiokoor (“Le soleil éclipsé”, op de cd Les Flandriens).

Meer informatie over de publicaties van Gerd Van Riel

Herbeluister hier de uitzending met Gerd Van Riel:

De Liefhebber met Gerd Van Riel

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Gerd Van Riel gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Luister hier in avant-première naar 'O rosa bella' van Peter Pázmány: 

O rosa bella

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app