Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Gert Voorjans

Herbeluister De Liefhebber met Gert VoorjansBlijf verwonderd!

Interieurarchitect en meester-decorateur Gert Voorjans maakt al jaren internationaal grote indruk met zijn unieke stijl. Of het nu om residentiële panden gaat of winkels en hotels, overal laat hij het oog reizen. Geïnspireerd door Oost en West, door textuur en kleur, schept hij een interieur zoals een componist een symfonie componeert. Welke muziek er klinkt in zijn tot de verbeelding sprekende interieurs vertelde Gert Voorjans op 12 december aan Katelijne Boon.
© Marcel Lennartz

Gert Voorjans

In oktober 2020 liet de bekende binnenhuisarchitect en decorateur Gert Voorjans bijna al zijn meubelen en unieke objecten veilen bij Bernaerts. Alles moest anders. Hij wilde niet meer de wereld rondrazen van het ene grootse ontwerpproject naar het andere, en kocht een boerderij op het platteland. De global interieurspecialist Gert Voorjans doopte zichzelf om tot ‘glocal’, globaal geïnformeerd, lokaal georiënteerd.
Voorjans’ stijl is uitbundig, hij houdt van bijzondere combinaties en gekke dingen. Van een opgezette bizon tot een vrolijke vaas van anderhalve meter. Van verse bloemen, kleine musea en een mix van oost en west. In zijn utopia heerst de lof der zotheid. En er mag sleet te zien zijn, perfectie is saai. Zijn motto: 'Koop niet alles kant-en-klaar nieuw. Ga speuren.' Bijzondere objecten brengen leven in huis. 'Objecten hebben een ziel. Die stroomt door naar de rest van de kamer.'
Zijn ouders hadden sinds generaties een meubelwinkel en schrijnwerkerij in het Limburgse Stokkem, een stadje aan de Maas. De liefde voor mooie dingen kreeg hij al vroeg mee, en Gert Voorjans wou de wereld in.
Hij studeerde binnenhuisarchitectuur aan het Hoger Architectuurinstituut in Hasselt en trok naar Siena om er kunstgeschiedenis te studeren en zich te verdiepen in de renaissance en de Italiaanse cultuur. Daarna haalde hij nog een postgraduaat 'Styles & Art' bij Sotheby’s in Londen, speciaal om aan de slag te kunnen bij de vermaarde interieurspecialist Axel Vervoordt.
Zijn ontmoeting met Dries Van Noten brengt hem naar Japan, waar hij in 1996 de eerste flagship store van Dries Van Noten in Tokyo opent. 
In 1997 start hij met zijn eigen studio en vanaf dan gaat het snel. Hij blijft samenwerken met Dries Van Noten, ontwerpt winkels voor de Chinese modetycoon Joyce Ma in Hongkong, en richt residenties in binnen- en buitenland in. Van flats in Londen tot een kasteel in Beieren. Prestigieuze privé opdrachten die hem ontmoetingen met wereldberoemde klanten opleveren, zoals Mick Jagger.
Ondertussen richtte hij ook een Wunderkammer in voor Diva, het museum voor diamant, juwelen en zilver en werkte hij voor een collectie stoffen samen met Jim Thompson, de wereldberoemde producent van zijden stoffen uit Thailand.

Gert Voorjans sloot 25 jaar verzamelen af met een prachtig boek 'Collectibles', uitgegeven bij Lannoo. Het is geen poging om zichzelf te catalogeren. Hij houdt er van om onbekend terrein te verkennen en buiten de lijntjes te kleuren. Gert Voorjans is een 'pièce unique', die niet ophoudt te verbazen. 

Meer informatie over Gert Voorjans

Herbeluister hier de uitzending

De Liefhebber met Gert Voorjans

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Gert Voorjans gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Gert Voorjans

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app