Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

De Liefhebber met Hedwig Zeedijk

De Liefhebber met Hedwig ZeedijkKlassieke muziek

De Liefhebber op zaterdag 15 april met journalist Hedwig Zeedijk. Sinds 1998 is ze correspondente voor diverse Nederlandse en Vlaamse media, waaronder het ANP en de VRT Nieuwsdienst, voor Italië en Vaticaanstad. Sinds 2016 pendelt ze op en neer tussen Nederland en Rome. Best of both worlds. Ze schreef ook twee boeken over Rome.
Foto van Hedwig Zeedijk

Hedwig Zeedijk. Foto (c) www.hedwigzeedijk.com

Hedwig Zeedijk werd in Nederland geboren als dochter van een Belgische moeder en een Nederlandse vader. In 1991 verloor ze haar hart aan een Italiaanse jongen, om dat daarna ook te verliezen aan zijn stad, waar ze drie jaar later voor het eerst kwam: Rome. Na haar studie journalistiek in Tilburg, werkte ze in Nederland, België en Bosnië waarna ze zich in 1997 vestigde in Rome van waaruit ze tot eind vorig jaar verslag uitbracht voor diverse Belgische en Nederlandse media.

Haar passie voor journalistiek uitte zich al op jonge leeftijd met een buurtkrantje over dieren en twee “fantasievolle hoofdstukken van een meisjesroman ("Een onbewoond eiland"), die toen al in de la lagen. Vol trots getypt op mijn groene typemachine, gekregen van Sinterklaas toen ik 10 jaar was.”

Dat journalistiek ook een beroep kon zijn, werd pas duidelijk toen zij een studiekeuze moest maken: Hedwig Zeedijk vond alles interessant! “Mij werd journalistiek aanbevolen ‘want daar leer je van alles wat”. Het werd dus een opleiding Journalistiek aan de AJV in Tilburg. Nog voor zij daaraan begon, ontmoette zij een Italiaan. In Portugal. De man waarmee ze tien jaar later trouwde en met wie ze twee dochters kreeg.

Met een Belgische moeder, afkomstig uit het Antwerpse Wijnegem, leek België nog eerder voor de hand te liggen om een journalistieke loopbaan uit te bouwen dan in een verderaf gelegen mediterraan land. “Ik deed inderdaad ooit stage bij de krant De Morgen in Brussel. Ik wilde weg uit Tilburg om meer te zien van de wereld. En dus werd het Brussel, en pendelde ik elke dag van Antwerpen, waar ik bij familie logeerde, naar de hoofdstad”. 

Dat Hedwig uiteindelijk in Italië belandde, had te maken met haar Italiaanse man. Maar om daar ook als journaliste aan de bak te komen, hielp ze het toeval wel degelijk een handje. “Ik begon met het verkennen van de markt en te kijken wie er als journalist werkzaam was. Toen kwam me ter ore dat Jan Van der Putten, de toenmalige correspondent van de VRT er mee ophield. Ik heb vervolgens gewoon de stoute schoenen aangetrokken en me aan hen voorgesteld.”

 

Een leven is niet lang genoeg om Rome helemaal te leren kennen!
Hedwig Zeedijk
De Liefhebber met Hedwig Zeedijk

In Rome voelde ze zich al snel thuis. Haar sopranenstem zocht haar draai bij diverse koren, maar vond het uiteindelijk bij het Romeinse polyfonisch koor dat luistert naar de vertrouwde naam Johannes Ockeghem. Tot hun repertoire behoort onder meer Palestrina en Josquin Deprez. Onder haar alterego WigHed verzorgt Zeedijk ook de perspromotie voor muzikanten. O.m. voor jazzpianist Jeroen Van Vliet. Ze geeft ook lezingen over Italië, Rome en de Italiaanse politiek en gidst als ze in Rome is. 

“Een land als Italië is voor een all-round journalist als ik, een paradijs. De paus, de maffia, Berlusconi, voetbal, mode en design, kunst en cultuur… Iedere dag is een nieuwe, journalistieke uitdaging. Als part time inwoner van Rome, moet ik de ergernissen die een chaotische, bureaucratische stad opwekt, op de koop toe nemen.”

Zeedijk is van alle journalistieke markten thuis, maar zelfs voor ervaren freelance correspondenten zijn het tegenwoordig harde tijden. Steeds vaker moeten ze het onderspit delven tegen het profijtige internet. Sinds 2016 is het voortaan ‘su e giu’ (op en neer) tussen Nederland en Rome. Best of both worlds. Daarnaast is ze coauteur van het boek ‘Fiamminghi in Rome, Vlaamse voetsporen in de eeuwige stad.’ (Davidsfonds 2007). Vorig jaar verscheen bij het Davidsfonds haar Rome-boek ‘Gids naar de ziel van Rome, beleef Rome zoals de echte Romeinen’.

Maar Rome blijft haar inspireren, muziek uit de soundtrack van Paolo Sorrentino’s ode aan Rome ‘La Grande Belleza’ (2013) kon dus niet ontbreken in haar muziekvoorkeuren.

Meer info over Hedwig Zeedijk vindt u hier.

Meer informatie over het programma van Museum De Pont vindt u hier

 

In het gastenboek schreef Hedwig Zeedijk:

Dank voor de kans eens anders door mijn platenkast te gaan. Ik ontdekte dat "Ostinato" wel een Hedwig-thema is!

Grote dank! Hedwig

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: deliefhebber@klara.be