Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Ingrid Godon

Herbeluister De Liefhebber met Ingrid GodonBlijf verwonderd!

Op zaterdag 19 januari verkende Katelijne het muzikale universum van Ingrid Godon, internationaal vermaarde en gelauwerde illustratrice. De vrouw die vorm gaf aan Nellie de muis en Cezar de kikker, vond met de jaren haar eigen stem en stijl, wat resulteerde in prachtige boeken als 'Ik wou', 'Ik denk' en 'Ik moet' en inspirerende tentoonstellingen. Haar nieuwste boek 'Dantesken' is een prachtig uitgegeven verzameling van maar liefst 800 kunstwerken. Een mooi cadeau voor haar 60ste verjaardag!
Illustratrice Ingrid Godon

Illustratrice Ingrid Godon

Ingrid was een tekenend kind. Altijd, overal. Ook op school, waar er andere dingen verwacht werden. Ze kende een grillig en lastig schoolparcours. Studeren is niet haar ding. Tekenen des te meer. Op de Academie van Lier kruist ze leraar- illustrator Rik Van den Brande, die haar talent ontdekt. Een richting illustratie bestaat op dat moment niet dus neemt hij haar een jaar lang onder zijn vleugels. Zonder diploma of idee wat het betekent illustrator te zijn zoekt ze haar weg als illustrator van educatieve uitgaven en kindertijdschriften.

Nellie & Cezar, haar twee geesteskinderen, worden in die periode gecreëerd. Twintig jaar later vind je ze in kindercrèches, kleuterscholen en als animatiereeks op televisie. Sinds 2000 illustreert Ingrid vooral prentenboeken.
Met Wachten op matroos wint ze belangrijke prijzen (De Boekenpauw, De Boekenwelp, De Gouden Griffel,…) en krijgt ze erkenning in binnen- en buitenland. 
Snel volgen de vertalingen en komen er opdrachten voor buitenlandse uitgeverijen, zoals Macmillan, La Joie de Lire, Peter Hammer, Lila Pirat Verlaget… Haar boeken worden in 40 talen vertaald. 

Naast het illustreren van kinderboeken richt Ingrid zich de laatste jaren ook naar een volwassen publiek. Met Ik wou, Ik denk en Ik moet vindt ze een nieuwe een totaal andere manier van werken. Toon Tellegen schrijft tekst bij haar werk. Samen creëren ze een eigen verhaal dat niet onopgemerkt blijft en zijn weg vindt naar een breed publiek. Er volgen nominaties, prijzen, vertalingen, workshops en tentoonstellingen tot ver over de grenzen. 
Voor haar plaat The Sparkle in our flaws kiest singer songwriter Chantal Acda een portret uit Ik wou. Ze sleept er een nominatie mee in de wacht voor beste Artwork op de MIA’s, de jaarlijkse muziekprijzen van de Vlaamse Radio en Televisieomroep (VRT). 
Samen met Paul Verrept maakt Ingrid enkele literaire en bijzondere boeken, Porselein, De Bank en De Wereld.

De bank en De wereld worden in opdracht van Theater Stap geschreven, een professioneel theatergezelschap dat werkt met mensen met het syndroom van Down. Ze oogsten veel succes met beide stukken.

Ingrid laat zich graag uitdagen en kijkt over de grenzen van de klassieke illustratie. Zo tekent ze live met muzikale begeleiding van Inne Eysermans (Amatorski) op het Grafixx festival in Antwerpen. En wordt ze samen met Paul Verrept gevraagd om een ruimte van tekeningen te voorzien op het Kunstenfestival van Watou en stelde ze vorig jaar tentoon op het Stadsfestival van Damme.
In december 2018 verscheen Dantesken. Een lijvig boek van 640 pagina’s. Het is haar eerste kunstboek met vrij werk zonder tekst.
Ingrid geeft geregeld workshops voor kinderen en volwassenen. Samen portretten tekenen, vertrekkend vanuit Ik wou blijft haar boeien en inspireren. Ze werd tot driemaal toe genomineerd voor Ilustrarte (Portugal) waar ze vorig jaar een grote expo had.
Momenteel loopt de theaterproductie Ik wou met Toon Tellegen en het ongeregeld toonkwintet.

Meer informatie over Ingrid Godon

Herbeluister de integrale aflevering

Via de audiospeler hieronder kan u de integrale aflevering herbeluisteren

De Liefhebber met Ingrid Godon

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Ingrid Godon gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

Boek 'Dantesken' van Ingrid Godon
'Dantesken' van Ingrid Godon
Tekening Ingrid Godon in gastenboek
Ingrid Godon in het gastenboek

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app