Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Jan Decleir

Beluister De Liefhebber met Jan DecleirBlijf verwonderd!

In februari werd hij 75, een leeftijd die hij nooit gedacht had te kunnen halen. Maar hij gaat gewoon verder met wat hij altijd al zo graag deed. Spelen, in film en theater. Of dat nu Sinterklaas is, Risjaar Modderfokker den Derde of priester Daens, hij doet het allemaal met dezelfde overtuiging. En hij bewondert muzikanten, scheppers van schoonheid, om hun kennis, hun discipline en hardnekkigheid. Op 1 mei 2021 had hij het met Katelijne Boon over de muziek in zijn leven.
© Selina De Maeyer

Jan Decleir

Jan Decleir (1946) speelde vele rollen en karakters in theater en film in binnen- en buitenland en werd daarvoor gelauwerd met prijzen en onderscheidingen van Utrecht tot Shanghai. Hij speelde hoofdrollen in twee Oscarwinnende films, Antonia's Line en Karakter, en een derde film, Daens, werd genomineerd door dezelfde academie. Gedurende vijf seizoenen was hij verbonden aan de KNS Antwerpen. Hij was mede-oprichter van de Internationale Nieuwe Scène in 1972. Bij de Blauwe Maandag Compagnie was hij vele jaren artist in residence, waar hij onder andere Risjaar Modderfokker den Derde speelde in de legendarische voorstelling Ten Oorlog.
Tien jaar was hij artistiek leider van Studio Herman Teirlinck. Hij is sinds de oprichting lid van de Academie Thomas-Robert Bugeaud de la Piconnerie, Duc d'Isley.

Jan Decleir is laureaat van de Prijs voor algemene verdienste van de Vlaamse regering en Doctor Honoris Causa aan de universiteit van Antwerpen. Van de leden van het toneelgezelschap Olympique Dramatique kreeg hij de eretitel Jacosaurus Rex. In 2019 kreeg hij een Lifetime Achievement Award tijdens het Filmfestival in Oostende.

Hij leeft zich ook graag uit in de beeldende kunsten. Zijn beeldend werk is tentoongesteld op exposities in Nederland, België en Japan. 
Het Museum De Reede in Antwerpen kocht recent twee werken aan van Jan Decleir voor haar collectie. Zijn stukken hangen naast werk van Goya, Félicien Rops en Edvard Munch en Belgische kunstenaars als Masereel, Spilliaert, Jespers, Bervoets, Liekens.. Meer informatie over Museum De Reede

Jan Decleir heeft in 2021 veel op stapel staan:

Begin mei 2021 starten de filmopnames van ‘De Familie Claus 2’, waarin Jan de kerstman vertolkt.

In september-oktober 2021 is er de hernemingstournee van het theaterconcert ‘Landru’, een productie van Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor.
Over (het proces van) de Franse seriemoordenaar Henri-Désiré Landru. 

In november 2021 toert Jan samen met Delphine Lecompte, Gerda Dendooven & Roland Van Campenhout met het poëzieprogramma ‘De Desperado’s van de Vlaamse poëzie’.

Verder in de toekomst:

In najaar 2022 gaat het grote project ‘Egmont’ in (uitgestelde) première, opnieuw een samenwerking tussen Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor. Meer informatie bij I Solisti

Herbeluister De Liefhebber met Jan Decleir

De Liefhebber J. Decleir

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Jan Decleir gemaakt. Die kunt u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app