Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Jean Blaute

Beluister De Liefhebber met Jean BlauteBlijf verwonderd!

Op 6 juni 2020 was muzikale duivel-doet-al Jean Blaute te gast in De Liefhebber. De Vlaamse gitarist, zanger, componist, songwriter, arrangeur, producer en televisiepersoonlijkheid dook in z'n platenkast en bleek ook een groot hart te hebben voor klassieke muziek.
© VRT

Jean Blaute

Jean Blaute is een rasmuzikant. Hij speelt niet alleen accordeon en gitaar als de beste, maar als producer zorgde hij ook voor bijna elke Belgische hit aan het einde van het vorige millennium.
Jean groeide op tussen de lp’s en instrumenten in de muziekwinkel van zijn ouders in Zottegem. Van kleins af aan heeft hij een goed oor voor muziek. Bij zijn pianoleraar Jan Rispens leert hij klassieke muziek waarderen. Toch zijn het de gitaar en accordeon die hem het meeste prikkelen. Zijn grote voorbeelden zijn Philip Catherine, Chuck Berry en The Beatles. Als 15-jarige musiceert Jean Blaute al met Toots Thielemans in een Zottegemse jazz club.
Zijn opleiding piano aan het Conservatorium breekt hij vroegtijdig af, omdat hij liever op z’n gitaar tokkelt. Door cabaretier Drs. P.. leert Jean de Vlaamse muziek te appreciëren en niet enkel jazz, The Stones en The Beatles. Al snel beseft Blaute dat hij geen popster wil zijn, maar liever in de studio de scepter zwaait en de muziek van andere stuurt. 
Naast muziek spelen gaat hij ook vaker liedjes arrangeren. Zo komt Blaute terecht bij Zjef Vanuytsel en Johan Verminnen. Jean Blaute is de bedenker van intro’s als Brussel en Rue des Boucher. Vanaf de monsterhit Rosanne die hij bewerkt voor Wim Decraene, is Jean Blaute de producer echt geboren. Hij ontpopt zich tot een sleutelfiguur in de Belgische popmuziek. Hij producet voor K's Choice, Henny Vrienten, De Nieuwe Snaar, Clouseau, Hugo Matthysen, Raymond van het Groenewoud, Urbanus en vele anderen. Alles samen maakt dat een verzameling van zo’n 120 lp/cd-producties en een veelvoud aan singles waarvan zo’n 30 goud-en-of-platina haalden. In 2004 won hij zijn vierde ZAMU award als beste producer.

In de jaren 90 maakt Jean ook muziek voor musicals zoals Peter Pan, is hij op tv te zien in Lalala live en speelt hij in de rockgroep Hugo Matthysen & De Bomen. 
Ook op zijn 68ste blijft Jean Blaute actief als producer. Zo arrangeerde hij afgelopen jaar drie albums voor o.a. Boudewijn De Groot en de coverband van Guga Baúl. Ook verzorgde hij Theater aan Zee dat in teken stond van zijn overleden boezemvriend Drs. P..
Dat de gitaar en accordeon het wonnen van de piano, wil niet zeggen dat klassieke muziek geen grote rol speelt in Jean Blautes leven. Op 20 februari was hij nog te gast in het praatprogramma Vandaag ter ere van het 200 jaar overlijden van componist Ludwig van Beethoven. Daar kwam hij zijn bewondering uiten over de overleden componist: “Het Keizersconcerto, dat mag je spelen in de kerk van Zottegem als ik begraven word.

Herbeluister hier de aflevering met Jean Blaute:

De Liefhebber met Jean Blaute

Bekijk hier de aflevering van Vandaag over Ludwig Van Beethoven, met Sander De Keere en Jean Blaute:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app