Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Jef Cleymans

Herbeluister De Liefhebber met Jef CleymansBlijf verwonderd!

Op 23 maart 2019 dookt Katelijne Boon in de platenkast van Jef Cleymans. Jef Cleymans is priester op rust en oprichter van de C-Koren in Ekeren. Met 8 koren en meer dan 350 zingende leden is dit een van de grootste koororganisaties van het land. Ze vierden in februari 2019 hun 50ste verjaardag.
Jef CleymansMarc Wouters

Jef Cleymans

Jef Cleymans (1938) werd geboren in Turnhout als tiende van twaalf kinderen. In het gezin waar hij opgroeide werd vaak meerstemmig gezongen. Op zijn achttiende begon hij aan zijn priesteropleiding aan het St. Jozefseminarie in Mechelen. Daar zong hij in de Schola Cantorum en het toen beroemde St. Romboutskoor van de kathedraal. Hij volgde zangles bij de directeur van het Lemmensinstituut. Later volgde hij verschillende vervolmakingscursussen voor dirigenten.

In 1962 werd hij onderpastoor in Boom en richtte hij het kinderkoor De Uilenspiegels op, waarmee hij enkele LP’s opnam. In 1968 werd hij benoemd tot onderpastoor in Ekeren en richtte hij het jeugdkoor Lambertijntjes op, het eerste koor van de C-Koren. Dit koor werd later opgesplitst in het kinderkoor Lambertijntjes en het jeugdkoor Carmina. Er waren immers te veel leden voor één koor en het leeftijdsverschil tussen 7 en 16 jaar was te groot. Hij richtte ook het gemengd koor Con Amore op en bracht ook met hen enkele LP’s uit. In 1977 volgde de oprichting van jongerenkoor Cantilene. In 1980 werd hij pastoor-deken van Ekeren en bouwde hij het Teresiakoor van de parochie verder uit. Vanaf dat moment dirigeerde hij enkel nog jeugdkoor Carmina. Voor de overige C-Koren gaf hij de fakkel als dirigent door aan leden van de C-Koren, die nadien allemaal professionele dirigenten werden. In 1999 werd hij benoemd tot pastoor-deken van Hoogstraten. Sinds 2004 is hij met pensioen, maar hij is nog actief als priester in Kapellen, waar hij in de naburige parochie nog het koor Jucundi dirigeert. Van 2010 tot 2014 was hij opnieuw dirigent van Con Amore, nadien zong hij zelf mee als bas in dit koor.

Vandaag is C-Koren Ekeren vzw met 8 koren en meer dan 350 zingende leden een van de grootste koororganisaties in België. Sinds de oprichting konden al meer dan tweeduizend zangers uit de regio Noord-Antwerpen kennismaken met koormuziek. Buiten de wekelijkse repetities zorgen de concerten, musicals, concertreizen, koorkampen en andere activiteiten voor een unieke muzikale belevenis in een vriendschappelijke sfeer. Op 16 en 17 februari 2019 vonden in deSingel in Antwerpen jubileumconcerten plaats naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de C-Koren.

De Liefhebber met Jef Cleymans

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Jef Cleymans gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app