Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Joke J. Hermsen

Herbeluister De Liefhebber met Joke J. HermsenBlijf verwonderd!

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen. Ze was te gast in De Liefhebber op 31 maart 2018 naar aanleiding van haar zesde roman ‘Rivieren keren nooit terug’. Een heruitzending.
© Singel Uitgeverijen

Joke J. Hermsen

De honger naar kennis zat er bij Joke Hermsen van jongs af in. Als kind speelde ze al graag met tijd. Haar vader was rector in het noorden van Noord-Holland (Middenmeer). Na haar studies letterkunde en filosofie was ze als docent en onderzoeker verbonden aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, Utrecht en Tilburg. In 1993 promoveerde zij in Utrecht op het proefschrift ‘Nomadisch narcisme. Sekse, liefde en kunst in het werk van Belle van Zuylen, Lou Andreas-Salomé en Ingeborg Bachmann’ (Kok Agora 1993).
Daarna publiceerde zij samen met Dana Villa in Amerika een boek over Hannah Arendt, ‘The Judge & the Spectator’, en in Nederland een geschiedenis van vrouwelijke denkers Het denken van de ander (Kok Agora 1997).
Ze studeerde ook in Parijs, waar ze een grote liefde voor Frankrijk ontwikkelde, hun omgang met cultuur, hun onderwijs, ‘geen iPad-scholen zoals in Nederlanden, en trekt zich geregeld terug met haar kinderen en zielsverwanten in de Bourgogne. Nooit Simone de Beauvoir ontmoet te hebben tijdens haar studie letterkunde en filosofie in Parijs, noemt ze dé gemiste kans van haar leven. Ze schreef haar thesis over haar, maar durfde nooit op haar uitnodiging in te gaan.
Hermsen bereikte een groot publiek met haar essaybundels: ‘Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst’ (2009), een filosofisch onderzoek naar het verschil tussen de kloktijd en de tijd die we echt beleven, de innerlijke tijd, ‘Kairos. Een nieuwe bevlogenheid’ (2014), over momenten van verandering en inzicht, over hoe je kunt loskomen van de kloktijd en 'Melancholie van de onrust' die zij schreef in opdracht van de Maand van de Filosofie 2017. In 2020 verscheen 'Ogenblik & eeuwigheid. Essays over kunst, filosofie en tijd'
Essays die met grote helderheid zijn geschreven, de helderheid van de literatuur, die ze mist in het gortdroge, academische proza van de Nederlandse filosofiefaculteiten. Daarom schrijft ze ook romans, want “soms moet de waarheid uit een duisterder hoekje komen, heeft inzicht meer schaduwen nodig. Voor wat aan de logica en het wetmatige ontsnapt, heb je de kunst, de literatuur nodig.”
In 1998 verscheen haar roman ‘Het dameoffer’, enkele jaren later gevolgd door de historische roman ‘Tweeduister’, over de Bloomsbury schrijvers T.S Eliot en Virginia Woolf. In 2004 publiceerde zij een satirische roman over academisch filosofische kringen, ‘De profielschets’, waarmee zij voorlopig afscheid nam van de universiteit. Haar essaybundel over kunst, literatuur en filosofie ‘Heimwee naar de mens’ haalde in 2004 de shortlist voor het beste filosofische boek van het jaar. In februari 2008 verscheen haar bekroonde roman, ‘De liefde dus’, over de 18de eeuwse schrijfster en filosofe Belle van Zuylen.
In 2017 was zij curator van een grote internationale tentoonstelling in het Kasteel van Gaasbeek, 'Kairoscastle, de kunst van het juiste ogenblik', geïnspireerd op haar essays 'Stil de tijd' en ‘Kairos’ die zij samen organiseerde met Jaap de Jonge.
Joke Hermsen geeft veel lezingen over haar werk en over diverse filosofische en maatschappelijke kwesties. Vanaf 2012 geeft zij ook vijfdaagse filosofische cursussen in de Franse Bourgogne. (www.arthel.nl)
Schrijven doet Joke Hermsen o.m. met muziek. ‘Een fantastisch hulpmiddel om de weg naar binnen open te breken: geen andere kunstvorm spreekt zo direct tot het tot het hart en de ziel?” Bach, Belle van Zuylen of kamermuziek.

Website Joke Hermsen

Meer informatie over de boeken van Joke J. Hermsen

Herbeluister hier de uitzending:

De Liefhebber met Joke J Hermsen

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Joke J. Hermsen gemaakt. Die kunt u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app