Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Josse De Pauw

Beluister De Liefhebber met Josse De PauwBlijf verwonderd!

Katelijne Boon opent het 8ste seizoen met acteur, filmregisseur, theatermaker, auteur en columnist Josse De Pauw. De doorwinterde theaterman met de goed gevulde televisie- en filmcarrière, heeft een opvallende rol in de recente film 'De Patrick', en zal dit najaar te zien zijn op Één in de nieuwe, fictiereeks De twaalf. Vanaf 12 september is hij de verteller in ‘The Memory of Trees’ van regisseur Fabrice Murgia en componist Dominique Pauwels. Een productie van LOD muziektheater & Cie Artara.
Josse De Pauw© Jonas Lampens

Josse De Pauw

Al meer dan veertig jaar staat acteur, auteur en regisseur Josse De Pauw op de planken en al meer dan dertig jaar voor de camera. De veelzijdige meester werd geboren in Asse, in 1952, als oudste zoon van zes kinderen. Na studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel richtte hij in 1976 Radeis op, een wereldwijd gesmaakte theatergroep die tot 1984 woordeloos animatietheaterbracht, van Vancouver tot Los Angeles, van Caracas tot Hong Kong.

Josse De Pauw is in de eerste plaats een theaterman. Vanaf 1985 gaat hij als onafhankelijke theatermaker aan de slag. Hij werkt vaak samen met acteurs, regisseurs, muzikanten, componisten, schrijvers en kunstenaars wat bijzondere producties doet ontstaan waarin hij als een ware jazzmuzikant excelleert in het samenspel met anderen. Enkele bekende ‘compagnons de route’ op zijn creatieve pad zijn Tom Jansen, Dirk Roofthooft, Luk Perceval, Guy Cassiers, Jan Decorte, Peter Vermeersch en FES, Claire Chevallier, George van Dam, Jan Kuijken, Collegium Vocale, I Solisti del Vento, Mark Schaevers, Jeroen Brouwers, Koenraad Tinel, Benoît van Innis, en vele anderen.

Begin jaren ’80 krijgt hij z’n eerste grote filmrollen, het begin van een goed gevulde televisie- en filmcarrière, die hem o.a. driemaal de Plateauprijs voor Beste Belgische Acteur oplevert. Dankzij de Oscar nominatie voor beste anderstalige film voor ‘Iedereen Beroemd’ haalde hij zelfs de rode loper in Hollywood. Hij regisseerde zelf ook twee films: ‘Vinaya’ en ‘Übung’.

Josse De Pauw getekend© Bert Lezy
Josse De Pauw

Josse De Pauw is ook auteur. Naast teksten voor het theater, schrijft hij ook verhalen, observaties, notities, en reisverslagen. De teksten zijn verzameld in twee boeken: Werk en Nog (Uitgeverij Houtekiet). Hij bewerkte Heart of Darkness van Joseph Conrad en Under the Volcano van Malcolm Lowry tot theater voor Guy Cassiers en In Ongenade van J.M. Coetzee voor Luk Perceval.

Hij is echter vooral de schrijver, speler en maker van succesvolle theaterstukken als: Weg, Larf, Übung, die Siel van die Mier, Ruhe, Strange News, Liefde/zijn handen, Een Nieuw Requiem, De Versie Claus, Over de bergen, De Gehangenen, Boot & Berg, An Old Monk, HUIS...
Vanaf 2016 werkt Josse De Pauw aan zijn trilogie, waarvoor hij samenwerkt met LODcomponisten Dominique Pauwels, Jan Kuijken en Kris Defoort. In februari 2017 ging het eerste deel De Helden in première, in juni 2017 het tweede luik, De Mensheid en in juli 2018 het derde en laatste deel: De Blinden.

Het grootste deel van z’n carrière heeft zich in Brussel afgespeeld, maar hij was ook artistiek directeur bij het Toneelhuis in Antwerpen. Momenteel maakt hij deel uit van de artistieke kern van LOD muziektheater.
Josse De Pauw heeft een opvallende rol in de recente langspeelfilm ‘De Patrick’ en zal in het najaar te zien zijn op Één in de nieuwe, beklijvende fictiereeks De twaalf, rond een volksjury in een Belgisch assisenproces.

Op 12 september vindt in het Théâtre National Wallonie in Brussel de première plaats van 'The Memory of Trees' van regisseur Fabrice Murgia en componist Dominique Pauwels. Een productie van LOD muziektheater & Cie Artara, met Josse De Pauw in de rol van verteller.
Meer informatie over Josse De Pauw

  • De Liefhebber met Josse De Pauw, op zaterdag 7 september 2019 van 10 tot 12 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
De Liefhebber met Josse De Pauw

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Josse De Pauw gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Josse De Pauw in De twaalf© één
Josse De Pauw in De twaalf

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app