Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Karl Meersman

Beluister De Liefhebber met Karl MeersmanBlijf verwonderd!

Karl Meersman is al meer dan 30 jaar de huistekenaar van Trends, Focus en Knack. Op 9 oktober opent in CC Scharpoord in Knokke-Heist de audio-expo ‘Kanteltijd’. Daar toont hij totaal ander werk. Hij komt los van het kleine formaat op papier en maakt portretten in olieverf op groter doek, hij boetseert en laat zijn verhalen leven in film. Met Wouter Deprez vond hij de perfecte compagnon-de-route voor een audiogids. Een heruitzending van het gesprek met Katelijne Boon van 19 oktober 2019.
© Stefaan Van Hul

Karl Meersman

De roots van Karl Meersman liggen in het land van Memling en Magritte.
Elke week maakt hij twee merkwaardige tekeningen voor Trends-magazine en Focus Knack met de actualiteit als onuitputtelijke inspiratiebron. Tekenend voor dit werk is de humor die spontaan doet denken aan het surrealisme.
Karl tekende al op jonge leeftijd en komt uit een artistieke familie met ondertussen drie generaties schilders en tekenaars. Als kind kreeg hij de eerste tekenlessen van grootvader Arhur Meersman. Via zijn ouders kwam Karl ook vroeg in contact met de ‘toegepaste kunsten’, meer bepaald de publiciteit. Een aspect dat hij naast zijn artistieke activiteiten incorporeerde in ‘Studio Meersman I.D’. Het tekenatelier hij samen met zijn broer tot 2004 leidde.
Karl volgde aan diverse kunstacademies de richtingen kunstgeschiedenis, portret-en figuurtekenen, illustratie en prentkunst. Hij verwierf bekendheid als grafisch kunstenaar, maar voelde zich vooral aangetrokken tot ‘satire’ en de spotprenten van het Fin-de-Siècle. Félicien Rops, Toulouse Lautrec en Honoré Daumier inspireren hem tot op vandaag.
In 1987 maakte Karl zijn eerste tekening voor het weekblad Trends. De redactie merkte hem op toen hij als sneltekenaar in steden en straten de passanten portretteerde.
Nu, ruim 30 jaar later, is Karl nog altijd de huistekenaar van Trends, Focus en Knack.

Dit repetitief wekelijks ritme biedt hem de mogelijkheid aan een oeuvre te werken waarin hij als tekenaar voortdurend kan evolueren. Jaren geleden liet Karl de digitale weg links liggen en koos voor het ‘métier’ en de 'pièce unique'. De originele tekening is voor hem essentieel.
De techniek die hij hanteert is een mix van potloden, aquarel en gouache op papier.

Naast dit tekenwerk over de hedendaagse samenleving, legt Karl zich de laatste jaren meer en meer toe op vrij werk, tentoonstellingen en boeken waarbij hij duidelijk afwijkt van de gekende paden.
Van 9 oktober 2021 tot 16 januari is zijn vrij werk te bewonderen op de audio-expo 'KANTELTIJD' in CC Scharpoord Knokke-Heist.

Meer informatie over Karl Meersman

Kanteltijd in CC Scharpoord in Knokke-Heist

Karl Meersman verlegt de grenzen van het portret
Paul Huvenne

Karl Meersman over vakmanschap als fundament:
Mijn techniek is eeuwenoud: aquarel op papier. Een trage techniek, waarbij laag na laag in het Steinbach-papier dringt. Je kan het best vergelijken met de “fresco-techniek”, waar de verf op een verse kalklaag wordt geschilderd en door de vochtige ondergrond wordt opgeslorpt. Pigment en drager drogen tot één geheel. Net hetzelfde gebeurt met het aquarel op mijn papier. Dat vraagt vooruitziendheid, want eenmaal geschilderd kan je niets meer wegnemen of corrigeren. Eigen aan deze techniek is dat ik het ‘wit’, of het licht in de tekening, uitspaar. Het beeld ligt dan ook op voorhand, na een intens denkproces, zo goed als vast in mijn hoofd. Het komt erop aan die verbeelding te evenaren, of te benaderen... Toch is er maar anderhalve dag voor het maken van een tekening. Die strakke deadline vormt een paradox met de langzame techniek en dwingt me tot een directe manier van werken. Elke week verschijnen er twee tekeningen, in Trends en KnackFocus. In overleg met de redactie bekijken we wat die week opvalt op vlak van de economisch- politieke actualiteit of wie er in de wereld van film, kunst of showbizz aandacht opeist. Vaak worden dat portretten van kleine of grote bekendheden. Altijd is de werkwijze dezelfde: verdwalen in mijn verbeelding tot ik het juiste beeld vind. De basis is een potloodtekening, in kleur gezet met aquarel, gouache en andere materialen. Maar elke stap, van embryonaal idee, tot het halen van de deadline, is handwerk. Vakmanschap als fundament is essentieel, het loslaten evenzeer. Want het gaat over méér dan techniek alleen: humor, emotie en opinie zijn minstens even belangrijke bestanddelen om te blijven evolueren.”

Herbeluister De Liefhebber met Karl Meersman

De Liefhebber met Karl Meersman HU

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Karl Meersman gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app