Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Liefhebber met Katrijn Van Bouwel

De Liefhebber met Katrijn Van BouwelBlijf verwonderd!

Katelijne Boon duikt op 1 april in de platenkast en de muzikale herinneringen van Katrijn Van Bouwel, improspeelster, schrijfster en standup-comédienne.

Van Bouwel (Leuven 1981) groeide op in een familie met stevige roots in het Vlaamse muziekleven en de openbare omroep. Haar vader was producer bij Radio 3, haar grootvader Jan Van Bouwel dirigent bij het Symfonie-Orkest van de NIR. Katrijn studeerde communicatiewetenschappen en filosofie. Ze maakte met een mopje over fishsticks haar debuut op het podium van The Lunatics in 2005. Je kent haar misschien al van De Vlaamse Improcup (winnares 2011), Scheire en de Schepping, The Royal Improphonic Orchestra & Theatre en The Lunatics. Niet veel later dook ze op in het humoristische VIER-programma ‘Spelen met uw leven’, op Eén als Festivalfee in ‘Duizend Zonnen’ en als Louise in de Ketnet-reeks Trix. Ook op Twitter weet ze als @_katrijn een publiek te boeien: daar verzamelde ze met haar grapjes en woordspelingen al twaalfduizend volgers.

Knack Weekend zag er wat in en nodigde haar uit een proefcolumn te schrijven - inmiddels staat Katrijn tweewekelijks in het blad. De fijne reacties op Twitter moedigden haar aan om haar kinderdroom waar te maken: haar debuutroman “De muze en het meisje” (Prometheus) ligt sinds oktober 2016 in de boekhandels. Een verhaal over "eeuwigheid en vergankelijkheid, en je lot in eigen handen nemen”. Al is het verhaal ook een ode aan de taxidermie, het opzetten van dieren. 

Je hebt maar één leven en juist daarom moet je op elke dag een kroontje zetten.
Katrijn Van Bouwel
De Liefhebber met Katrijn Van Bouwel
Eeuwigheid en vergankelijkheid, geen beter symbool hiervoor dan het opzetten en bewaren van gestorven leven. “Naargelang mijn humeur zie ik in een opgezet dier het zinnebeeld van de het leven of een troost voor de dood.”
De angst voor de dood gelouterd in de poging het leven vast te houden. Om van die angst voor de dood af te geraken, studeerde Katrijn, filosofie. “Het mocht niet baten. Filosofie, religie, therapie, geen van hen bieden me een geruststellend antwoord.” 
Alleen humor helpt die angst te relativeren. “Ik kus mijn beide handjes omdat ik het allebei mag en kan doen: humor brengen op een podium, en nadenken over het leven in mijn zetel”, of aan haar schrijftafel.
 
En dan is er de muziek, die begon al bij de paddenstoelen in De Efteling, later via haar vader, toen orgelspecialist bij Radio 3 of tijdens de cellolessen in haar jeugd. De muziek die weerklinkt op een donkere winteravond, en die Mila uit “De muze en het meisje” het volgende doet verzuchten: “Voor het eerst in tijden voelde ik me niet zo leeg.” 
 
Meer info over Katrijn Van Bouwel vindt u hier.
 
In het gastenboek schreef Katrijn Van Bouwel:
Wat heerlijk - wat moeilijk - om te praten met iemand naar wie je zo graag luistert (de stem, maar ook de verhalen!)
Bedankt voor het gesprek, dat voelde als een warm bad, met zachte handdoek (badstof tot nadenken)
Ik wens je het mooiste van alle seizoenen (elke dag!)
Katrijn

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app