Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Koenraad Tinel

Herbeluister De Liefhebber met Koenraad TinelBlijf verwonderd!

Koenraad Tinel is beeldhouwer en tekenaar. Hij viert momenteel zijn 85ste verjaardag met een tentoonstellingsproject in Gent. Hij is daarnaast ook een begenadigd verteller die ons graag meeneemt op een reis langs zijn muzikale herinneringen. Dat deed hij op zaterdag 15 juni 2019 in 'De Liefhebber'.
Koenraad Tinel© Joke Floreal

Koenraad Tinel

Koenraad Tinel (°1934) begon al heel vroeg te tekenen en piano te spelen. In 1944 vluchtten zijn ouders met hem en zijn zus naar Duitsland. Hoewel hij een getalenteerd pianist was, wilde de jonge Koenraad beeldend kunstenaar worden. Hij studeerde beeldhouwen aan het Hoger Instituut La Cambre in Brussel. Hij werkte een tijd als wetenschappelijk tekenaar aan de afdeling entomologie van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Daarna assisteerde hij drie jaar lang zijn dertien jaar oudere neef en beeldhouwer Roel D’Haese in zijn atelier. Koenraad Tinel maakte zich alle technieken van metaalbewerking eigen en startte in 1963 met een smederij. Hij ontwierp en vervaardigde metalen meubilair en sokkels voor kunstwerken voor diverse musea en belangrijke opdrachtgevers in Europa. Drie jaar later vestigde hij zich met zijn vrouw en kinderen in een Brabantse vierkantshoeve in Gooik en begon er een bronsgieterij voor eigen werk.

In 1971 stopte hij met smeden en wijdde hij zich volledig aan beeldhouwen en tekenen. Hij werd docent aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel en was er van 1972 tot 1999 titularis van de beeldhouwafdeling. De jongste jaren graaft hij met zijn tekenwerk in de mythen, sproken en oerverhalen van de mensheid. Daarnaast werkt hij vaak mee aan projecten van bevriende muzikanten en theatermakers.

Koenraad Tinel woont en werkt sinds 1996 in Leysbroek, een oude kasteelhoeve in Vollezele in het Pajottenland. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag stelt hij uitgebreid tentoon in zijn geboortestad Gent met monumentaal beeldhouwwerk en grafisch werk. Nog tot 28 juli 2019 kan u de tentoonstelling UDSJUEN bezoeken op drie Gentse locaties.

Meer informatie over Koenraad Tinel

De Liefhebber met Koenraad Tinel

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Koenraad Tinel gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen, of rechtstreeks via Spotify, Apple Music, Deezer, Qobuz of Soundcloud vinden.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app