Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Kris Martin

Beluister De Liefhebber met Kris MartinBlijf verwonderd!

Kris Martin stelde tentoon in het Louvre, Centre Pompidou, Tate Modern en het MoMa in New York, maar was in eigen land vooral bekend van zijn werk ‘Altar’ op het strand van Oostende. Dat veranderde in 2020 met ‘EXIT’ in het SMAK, zijn eerste overzichtstentoonstelling in België, en met PASS2021 in de Vlaamse Ardennen. Zijn fascinerende objecten roepen vragen op. Over vergankelijkheid, identiteit en dood. Op 18 september 2021 polste Katelijne Boon hem naar zijn grote liefde voor muziek.
© Burkhard Maus

Kris Martin

Er zijn waarschijnlijk maar weinig Belgische kunstenaars die kunnen zeggen dat ze in het Louvre, het Centre Pompidou, Tate Modern én het MoMA in New York hadden tentoongesteld, maar dat ze in eigen land toch nog nauwelijks bekend waren. Dat veranderde op slag toen Kris Martin voor het Van Eyck-jaar enkele bijzondere kunstwerken exposeerde en vooral sinds 'Exit', zijn eerste solo-expositie in België, vorig jaar in het SMAK in Gent.
Martin werd in 1972 geboren in Kortrijk, hij studeerde af als architect, en debuteerde als kunstenaar in 2000. Van dan af ging het heel snel. Hij brak in 2006 internationaal door op de Biënnale van Berlijn en had in 2007 een solotentoonstelling in PS1 MoMA, New York.
In 2014 creëerde Martin ‘Altar’, zijn replica van het kader van het Lam Gods, op het strand van Oostende. Nu een geliefd en bekend werk. In 2019 verving hij voor het werk 'Just judges' het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters in het Lam Gods door een spiegel en stelde hij tentoon bij Sean Kelly in New York.

Als kind wist Kris al dat hij kunstenaar wilde worden. Nochtans studeerde hij af als architect. Het was Jan Hoet die hem de weg toonde, toen hij in 1992 Documenta in Kassel bezocht. Het was de videoinstallatie ‘Anthro/Socio’ van Bruce Nauman die hem van zijn sokken blies en hem deed beseffen wat hij ook wou doen: van het beeld zijn taal maken.
‘Jan Hoet is mijn essentiële geluksfactor geweest. Ik probeer te leven en te werken volgens zijn motto: kunst naar de mensen brengen. Hij heeft mij dat doen beloven op zijn sterfbed en ik probeer dat op mijn eigen, kleine manier waar te maken. Dat kan enkel lukken als je niet arrogant of belerend omgaat met mensen.’
Hij zou in 2014 ook de grafzerk van Jan Hoet ontwerpen, met het opschrift: 'Unter der Erde / Scheint die Sonne'

In 2020 kreeg hij in het SMAK zijn eerste solo-tentoonstelling 'Exit'. Directeur Philip Van Cauteren vond het tijd dat Kris bekender werd in België. 

Kris Martin heeft de gave om met vaak kleine ingrepen een wereld op te roepen die universeel en existentieel is. Zelf noemt hij zijn werken een groot gevecht tegen de vergankelijkheid van het leven. Zijn thema's zijn tijd en vergankelijkheid. De onderwerpen zijn vaak beladen, maar ook speels en slim. Altijd duikt er lichtheid en humor op.

Muziek is Martins grote passie.
Veel van zijn werk is gebouwd op de verwerking van muzikale strofen en bewegingen, gecomponeerd door mensen als Wagner of Schubert. Muziek is een substraat waar beelden op kunnen groeien. 'Het is niet interessant mijn beeldend werk te enten op die muziek. Het is voor mij een manier om er van los te komen.'
In 2015 kreeg Martin veel bijval met het kunstparcours PASS dat hij in de Vlaamse Ardennen organiseerde. Deze zomer deed hij dat nog eens over met PASS 2021. 8 weekends kunst, van 14 augustus tot en met 3 oktober, in Mullem, Huise, Wannegem en Lede. PASS is een route met hedendaagse kunst in de Vlaamse Ardennen en een programma van concerten, theatervoorstellingen en performances.

Meer informatie over Kris Martin

Herbeluister De Liefhebber met Kris Martin

De Liefhebber met Kris Martin
Ik ben geen maker. Ik ben een vinder. Toen ik klein was noemden ze mij ‘de ekster', omdat ik voortdurend de grond afspeurde naar dingen die lagen te blinken. Nu is dat de essentie van mijn kunstpraktijk: kijken en vinden, denken en op een idee komen.
Kris Martin
© Benny Proot
Altar - Kris Martin

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Kris Martin gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app