Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Kristien Bonneure

Beluister De Liefhebber met Kristien BonneureBlijf verwonderd!

Begiftigd met een van de mooiste radiostemmen van de openbare omroep, straalt journaliste Kristien Bonneure betrokkenheid, rust en zekerheid uit. Haar liefde voor het kostbare goed dat stilte heet, resulteerde in het boek ‘Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden' (Lannoo, 2014). In De Liefhebber vertelde ze hoe af en toe ook de pracht van muziek in haar kijk op verstilling past.
© VRT

Kristien Bonneure

Kristien Bonneure is VRT-journalist en één van de mooiste stemmen van de openbare omroep. In 2004 kreeg ze de Gouden Stemvork voor de beste stem van Vlaanderen. Volgens de jury van toen straalt het stemtimbre van Bonneure "betrokkenheid, rust en zekerheid uit". Ze heeft een uitgesproken interesse voor literatuur, cultuur, muziek en voor het kostbare goed dat stilte heet. Ze publiceerde er in 2014 zelfs een boek over: ‘Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden’ bij uitgeverij Lannoo. Daarin legt ze uit hoe je van stilte een levenskwaliteit kan maken. Want stilte is meer dan afwezigheid van geluid. Op zoek naar rust en ruimte in een drukke wereld vol decibels en mentaal lawaai schrijft ze ook over haar eigen ervaringen. 

Kristien Bonneure studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent, en werkt sinds 1991 bij het radionieuws. In de loop der jaren specialiseerde ze zich in buitenlandberichtgeving, met een bijzondere aandacht voor Oost- en Centraal-Europa en de Balkan. Ze was achtereenvolgens journalist bij Radio 1, Studio Brussel, de radionieuwsdienst, de cultuurwebsite Cobra.be en het VRT-nieuws.

Sinds eind 2020 is ze lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL), iets waarvoor je voorgedragen en verkozen moet worden. “Ik wist zelfs niet dat iemand me had voorgedragen. Maar voel me wel vereerd”, reageerde ze.

Kristien houdt sinds mei 2011 een blog bij: Stil leven met en zonder woorden

Een boekentip voor de zomer: Schemervluchten van Helen Mcdonald

Op nieuwjaarsnacht 2020 kregen Kristien en haar man, journalist Lucas Vanclooster, een zwaar verlies te verwerken. Hun zoon Frederik (21) verdronk, na een nachtje stappen met oudejaar, in het kanaal van Vilvoorde. De tragische gebeurtenis zou naast veel verdriet ook voor muziek zorgen. 

Beluister Salangaan, een stuk dat Koen Van Roy en Uit water getild van Dirk Blockeel, twee stukken aan Frederik opgedragen

Salangaan 2
Uit Water getild

Herbeluister De Liefhebber met Kristien Bonneure

De Liefhebber met Kristien Bonneure

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Kristien Bonneure gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app