Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met kunstenaar Frie J. Jacobs

Herbeluister De Liefhebber met kunstenaar Frie J. JacobsBlijf verwonderd!

Op 2 februari 2019 was kunstenaar Frie J. Jacobs te gast in De Liefhebber. Hij richt zich op natuurelementen, die hij met alle mogelijke technieken weet vast te leggen in een poëtisch universum. Frie J. Jacobs is een dichter wanneer hij schildert, tekent, beeldhouwt, schrijft, installaties maakt, muziek of soundscapes componeert of aan performances doet. Frie groeide op met muziek in huis, zijn vader was cellist. Muziek is altijd belangrijk gebleven in leven en werk van de kunstenaar.
Frie J. JacobsRoman Machek

Kunstenaar Frie J. Jacobs

Van in de jaren '80 werkt Frie J. Jacobs' (°1957) onafgebroken aan een artistiek oeuvre dat de natuur als onderwerp heeft. Hij plukt elementen uit de natuur, zoals zaadjes, bessen of mos, en bewerkt of fotografeert ze. De vaak alledaagse dingen, waar mensen aan voorbijgaan, geven op die manier hun mysterie bloot. Hoewel zijn werk geworteld is in de fysieke wereld, tracht hij nooit de werkelijkheid te imiteren. Met een breed scala aan zelf ontwikkelde technieken maakt hij het materiële immaterieel en het onzichtbare zichtbaar. Net zoals de natuur zichzelf constant vernieuwt, en nieuwe vormen uit oude laat ontstaan probeert Frie J. Jacobs zichzelf ook constant heruit te vinden, door onophoudelijk te zoeken naar nieuwe technieken en nieuwe procédés. Hij schildert met vuur, roet en regen, maakt ’partituren’ en andere schrifturen met gedroogde bloemen, meeldraden, zaden… Hij experimenteert met fotografie, projecties, video. Zijn digitale foto's zijn beelden die eerder geschilderd lijken dan gefotografeerd. Voor Frie J. Jacobs moet kunst poëzie zijn, maar hij wil als kunstenaar wel in de wereld van vandaag staan. Een kunstenaar moet de problematieken van de wereld kennen om er iets zinnigs mee te kunnen doen. 

In 2017 kwam het boek 'A lesser life - the book, a summary of three decades uit', een overzicht van z'n oeuvre, van tekeningen met aarde tot zelfgebouwde kijktoestellen. De titel 'A lesser life', is een hommage aan het prachtige gedicht 'Vida menor' van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade.

Frie J. Jacobs groeide op met veel muziek in huis. Zijn vader was cellist, een klassieke muzikant die met z'n kwartet in de huiskamer repeteerde toen Frie als kind ging slapen. Nog altijd speelt muziek een grote rol in zijn leven en werk. 
Het is misschien geen wonder dat Frie de Vlaamse Polyfonie, waarin de stemmen gelijkwaardig zijn bewondert. Ook in zijn artistieke output is er een volstrekte gelijkwaardigheid tussen alle kunstvormen.

Meer informatie over Frie J. Jacobs
 

Op zondag 10 februari om 16u00 opent de tentoonstelling 'Hidden harmony' in de Wouter De Bruycker Fine Arts Gallery, Wolstraat 26 in Antwerpen. Ze loopt tot 17 maart 2019

Op zondag 26 januari 2020 opent de tentoonstelling 'Through Walls', de eerste tentoonstelling van en met YOC-kunstenaars. 530m2 hedendaagse kunst, verdeeld over vijf tentoonstellingssets, waar kunstenaars hun eigenheid en visie bundelen in een actuele beeldtaal.
locatie : Ridderstraat 4 B-3500 Hasselt
te bezichtigen tot 17.02 op zaterdag en zondag van 10 tot 19.30u / op weekdagen na afspraak

De Liefhebber met Frie J. Jacobs

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app