Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Leo De Bock

Beluister De Liefhebber met Leo De BockBlijf verwonderd!

Katelijne Boon dook op zaterdag 5 juni 2021 in het muzikale verleden en de platenkast van Leo De Bock, journalist, fotograaf en bevlogen televisie-en radiomaker.
© Sven Vilain

Leo De Bock

Leo De Bock (°1959, Sint-Niklaas) studeerde Nederlands, Engels en Duits, was een tijdlang leraar, maar ging al snel freelancen voor televisie. In 1987 begon hij zijn carrière bij de toenmalige BRTN als tekstschrijver en scenarist van diverse programma’s. Een droom die uitkwam. Hij werd vervolgens programmaker, producer en vanaf 1997 productiemanager bij de VRT-televisie. Hij vestigde zijn reputatie als reporter bij Terloops en NV De Wereld en was onder meer verantwoordelijk voor de Canvasprogramma’s Kwesties en Histories. Verschillende van zijn documentaires werden internationaal bekroond en opgepikt door vooraanstaande festivals. Zo werd hij wereldwijd onderscheiden voor De Doem van de Dam (The Dammed, 1995), over de menselijke en milieugevolgen van de bouw van de Drieklovendam op de Yangtze rivier in China.

De Bock bewoog zich ook op andere mediavlakken. In 1999 werd hij de rechterhand van Guy Mortier, als adjunct-hoofdredacteur van Humo. Het was de bedoeling dat hij Mortier zou opvolgen, maar die deed er nog enkele jaren bij, dus dat plan ging niet door. Na zijn terugkeer naar de VRT, werd hij in 2000 netmanager van Canvas-Ketnet en klom hij op tot hoofdredacteur van de tv-nieuwsdienst.

In 2004 verliet De Bock de VRT en werd algemeen directeur van het productiehuis Kanakna, waar hij na een jaar ontslag nam. Hij was een tijd zelfstandig televisieconsulent. Begin 2008 verliet hij de journalistiek om woordvoerder te worden van Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en vervolgens van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V). 
Daar ontstond zijn engagement rond dementie. “Ik moest er de beeldvorming over dementie nuanceren en de ziekte bekender maken bij het grote publiek. Ik kwam met het idee om een website te maken onder de noemer Vergeet dementie, onthou de mens. Hiervoor deed ik interviews met mensen die aan de ziekte leden, hun partners en mantelzorgers. Ik maakte daar ook foto’s bij en dat ben ik eigenlijk sindsdien blijven doen.” 

Leo De Bock maakt nog altijd documentaires. Met ‘Liefde in Tijden van jongdementie’ geeft hij een uniek, openhartig, ontroerend en intiem inzicht in wat het betekent om jongdementie te hebben en om met iemand met die aandoening om te gaan. Hij volgde hiervoor negen mensen met jongdementie, hun partners en buddy's tijdens de opvoering van een theaterstuk waarin ze de wereld vertellen wat het betekent jongdementie te hebben. Hij werkte hiervoor samen met Het Ventiel en Het Bataljong.

Recent bracht Leo De Bock een week door in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren bij de broeders trappisten. Hij was er de eerste en enige gast sinds de lockdown van maart vorig jaar. Voor Kerknet maakte hij er 'Westvleteren', een zevendelige radiodocumentaire.

Naar aanleiding van de 900ste verjaardag van de Norbertijnenorde, maakte hij in opdracht van de abdij van Grimbergen een reeks van 8 korte films over de geloofspraktijk van norbertijnen op verschillende plekken in de wereld, van de traditionele Latijnse mis in de Verenigde Staten tot hedendaagse vormen in het Franse Mondaye. De films zijn te zien op de tentoonstelling 'Als de bliksem – 900 jaar Norbertijnen' met schilderijen en andere kunstobjecten die 9 eeuwen cultuur en religie vertegenwoordigen. Te zien in de pas gerestaureerde Abdij van Park in Leuven.
Hier alvast als voorsmaakje het gesprek dat prior Johan Goossens in Rome had met Abt-Generaal Jos Wouters, voormalig abt van Averbode.

Zijn expositie 'Ik, Jij, Samen Mens' is te bezoeken in LDC Sint-Alexius Tienen tussen 19 mei en 27 juni 2021. Voor info en inschrijvingen: ldcalexius@azt.broedersvanliefde.be of 016/80 78 17

Die passie voor de fotografie heeft hij met zijn vader Remi gemeen. Sinds ruim tien jaar legt hij zich toe op reportage- en portretfotografie. Waar eerst film zijn medium was, is dat nu vooral de fotografie. Maar het engagement dat hij als documentairemaker al had is gebleven.

Leo geeft/gaf regelmatig gastcolleges over media aan het RITS, VLEKHO, UFSIA, SYNTRA, European Broadcasting Union. Hij traint toppolitici, managers en woordvoerders uit het bedrijfsleven.

Herbeluister De Liefhebber met Leo De Bock

 

De Liefhebber met Leo De Bock

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Leo De Bock gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app