Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Lieven Debrauwer

Beluister De Liefhebber met Lieven DebrauwerBlijf verwonderd!

Lieven Debrauwer sluit het seizoen van De Liefhebber af met een tocht langs zijn muzikale herinneringen. Lieven Debrauwer is filmregisseur en theatermaker. Zijn films 'Pauline & Paulette' en 'Confituur' werden internationaal gelauwerd. Hij regisseert musicals en theaterstukken en toert met zijn eigen cabaretvoorstellingen.
© Frank Demeulemeester

Lieven Debrauwer

Lieven Debrauwer (1969) werd geboren in Roeselare en maakte zijn eerste film op 15-jarige leeftijd. Hij volgde een fotografieopleiding en studeerde Film & Video aan NARAFI. Enkele films die hij tijdens zijn opleiding maakte behaalden nominaties en prijzen op filmfestivals in verschillende Europese landen. Hij deed in die periode ook ervaring op als cameraman. In 1991 studeerde hij af als laureaat van zijn klas. Zijn kortfilm Het bankje, die hij schreef en regisseerde, behaalde een prijs voor het beste eindwerk. Hij ging aan de slag als freelancer en werkte als cameraregisseur en editor mee aan diverse Belgische en internationale producties.

In 1996 kwam zijn kortfilm Leonie uit, met Dora van der Groen en Frans Buckinx in de hoofdrollen. De kortfilm reisde de hele wereld rond en won talloze prijzen op filmfestivals, waaronder de Juryprijs op het Filmfestival van Cannes in 1997. In 1999 maakte hij een kortfilm over het werk van Guido Gezelle, waarmee hij het Guido Gezellejaar in Roeselare opende. In 2001 kende zijn eerste langspeelfilm Pauline & Paulette zijn wereldpremière op het Filmfestival van Cannes, waar hij ook prijzen won. De film, met Dora van der Groen en Ann Petersen in de hoofdrollen, was een nationaal en internationaal succes. Lieven Debrauwer gaf geregeld inleidingen bij en uiteenzettingen over de film. In 2004 kwam zijn film Confituur uit, die op zijn beurt internationale aandacht kreeg. Net zoals bij Pauline & Paulette ging Lieven Debrauwer op tournee met een voorstelling vol weetjes, anekdotes en bloopers bij de film. In 2010 verscheen zijn documentaire Sharkwise over avonturier Marc Sluszny. Hij maakte nadien commercials en kortfilms in opdracht en richtte zijn blik ook naar het theater.

Lieven Debrauwer regisseert musicals en theaterstukken en toert ook met eigen solovoorstellingen. In zijn muziektheaterproducties vermengt hij theater met cabaret, begeleid door pianist Marc Maes. Het duo bracht ook een cd uit met Nederlandstalige cabaretliedjes en er kwam een muziektheaterbewerking van zijn film Pauline & Paulette. Lieven Debrauwer kreeg in 2002 de Persoonlijkheidsprijs van zijn geboortestad Roeselare.

Meer informatie over Lieven Debrauwer

De Liefhebber met Lieven Debrauwer

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Lieven Debrauwer gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

'De Liefhebber met Lieven Debrauwer’, op zaterdag 22 juni 2019, van 10 tot 12 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Lieven Debrauwer en zijn hondje Liù
Lieven Debrauwer en hondje Liù

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app