Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Luc Coorevits

Beluister De Liefhebber met Luc CoorevitsBlijf verwonderd!

Luc Coorevits richtte in 1984 samen met Marianne Janssen Behoud de Begeerte op, waarmee hij Vlaamse, Nederlandse én anderstalige dichters en schrijvers een podium gaf op stijlvolle literaire evenementen en tournees. Als directeur en passionele bezieler maakte hij van Saint Amour 'de Rolls Royce onder de literaire festivals'. Na 37 jaar geeft hij de fakkel door aan de jongere generatie. Maar eerst verkondigt hij nog zijn liefde voor de muziek, op zaterdag 9 januari 2021 bij Katelijne Boon.
© Dries Luyten

Luc Coorevits

Slechts één kon krijgen mijn hart
© Dries Luyten
Luc Coorevits

Luc Coorevits (Deinze, 1958) begon in 1984 aan een literaire onderneming die geschiedenis zou schrijven.

Met Behoud de Begeerte wilde hij live optredens van schrijvers en dichters even spannend maken als een rockconcert. Dat leidde tot vele memorabele momenten, ook al was in het begin niet iedereen op de hoogte van het feit dat de Stichting Behoud de Begeerte een literair doel had, en geen vereniging was tot bevordering van de vrije liefde. Luc Coorevits voegde er wel lachend aan toe dat als dat een bijkomend effect was, het meegenomen was.

Coorevits wilde weg ‘van de stamelende schrijver in een armetierig parochiezaaltje met een piepende geluidsinstallatie en een geïmproviseerd podium.’ Een literaire voorstelling moest ‘de innerlijke stem van de schrijver’ weergeven.

Hij wilde opvallende promotie, esthetische decors, voldoende pauzemomenten, en artiesten die zich geen zorgen hoeven te maken over futiliteiten als het vinden van een parkeerplaats.

Tom Lanoye, toen nog een bijna onbekende dichter van 25, mocht op 15 februari 1984 de aftrap geven in de Leuvense Stadsschouwburg. Intussen zette Behoud de Begeerte zich op de kaart met verrassende literaire evenementen als Saint-Amour, Koningsblauw en Geletterde Mensen. Met een hele resem binnen- en buitenlandse auteurs: o.a. Hugo Claus, Gerard Reve, Connie Palmen, Herman Brusselmans, Stefan Hertmans, Christophe Vekeman, Jeroen Olyslaegers, Bart Moeyaert, Lise Spit, Fleur Pierets, Gaea Schoeters, en nog vele anderen.

De voorgeschiedenis van Behoud de Begeerte begon op een college in Deinze. ‘Op mijn zestiende heb ik in mijn dorp mijn eerste literaire avond georganiseerd. Jaren later heb ik mijn baan in het onderwijs opgezegd om dit te doen.’ Het beslissende moment kwam op een Nacht van de Poëzie in Utrecht. ‘Claus las daar het slotgebed uit Jan De Lichte met de regels: 'Here Jezus, levend water zoudt gij mij schenken. Weet ge 't nog?' Fenomenaal! Maar waarom moest ik daarvoor naar Nederland gaan?’ En de rest is geschiedenis..

Meer informatie over Behoud de Begeerte

Herbeluister hier de uitzending met Luc Coorevits van zaterdag 9 januari 2021

DLH Luc Coorevits

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Luc Coorevits gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Beluister hier enkele onuitgegeven opnames, met dank aan Behoud de Begeerte voor het ter beschikking stellen

Beim Schlafengehen uit de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss, gezongen door sopraan Elise Caluwaerts en Kim Van den Brempt

Fantasie in f, op. 103, D.940 voor piano vierhandig van Franz Schubert, door Reinbert De Leeuw en Gerard Bouwhuis

Slechts één kon krijgen mijn hart door De Bronstige Bazooka's - Stefanie Janssen en koor - uit de laatste Saint Amour voor de uitbraak van de coronacrisis (februari 2020)

Vier letzte Lieder: Beim Schlafengehen
Fantasie in f, op. 103

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app