Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Luuk Gruwez

Herbeluister De Liefhebber met Luuk GruwezBlijf verwonderd!

Op zaterdag 13 april 2019 is Luuk Gruwez te gast in De Liefhebber. Luuk Gruwez is prozaschrijver en essayist, maar in de eerste plaats dichter. Hij behoort tot de meest gebloemleesde Nederlandstalige dichters.
Luuk Gruwez© Mieke Deferme

Luuk Gruwez

Luuk Gruwez (1953) groeide op in het West-Vlaamse Deerlijk, waar hij in 2003 tot ereburger benoemd werd. Hij volgde twee jaar lang pianolessen en zong in het knapenkoor Het Mezennestje in Deerlijk. Hij studeerde Germaanse Talen aan de KU Leuven en woont sinds 1976 in Hasselt, waar hij tot 1995 leerkracht Nederlands was in het kunstonderwijs. In 1973 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel Stofzuigergedichten. Hij brak door met de dichtbundel De feestelijke verliezer (1985). Zijn volgende bundels Dikke mensen (1990) en Vuile manieren (1994) werden meermaals bekroond. In 1996 verscheen Bandeloze gedichten, een ruime bloemlezing van herziene gedichten uit de periode voor Vuile manieren. Sinds 1992 publiceert Luuk Gruwez ook min of meer autobiografisch proza. Het bal van opa Bing (1994) werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste prozadebuut. Eind 1998 verscheen Het land van de wangen in de prestigieuze reeks Privé-domein. Hierna volgden nog enkele dichtbundels: Dieven en geliefden (2000), Allemansgek (2004) en Lagerwal (2008).

In 2009 vroeg het Vlaams Fonds voor de Letteren aan Luuk Gruwez om een Gedichtendagessay te schrijven. Het essay verscheen op Gedichtendag 2009 onder de titel Pizza Peperkoek. Diezelfde dag werd hij bekroond met de Herman de Coninck Publieksprijs voor het gedicht Moeders uit de bundel Lagerwal. In 2010 verscheen Garderobe, een keuze uit al zijn gedichten. In 2011 volgde het semi-autobiografische prozaboek Krombeke retour / Deerlijk retour. In 2012 werd de dichtbundel Wijvenheide gepubliceerd, waarmee hij genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs. In 2015 zag de bundel De eindelozen het licht en breidde hij zijn anthologie Garderobe uit. Luuk Gruwez verzamelde zijn essays en brieven over poëzie en verwante zaken in Ik wil de hemel en ik wil de straat uit 2016. Zijn recentste dichtbundel dateert van december 2018 en heet Bakermat.

In 1993 eindigde Luuk Gruwez als eerste in de categorie Bekende Vlamingen en Nederlanders bij het Groot Dictee van de Nederlandse Taal. Met onder meer zeven gedichten in het Groot Verzenboek van Jozef Deleu, acht in Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten van Gerrit Komrij en zeven in De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten van Ilja Leonard Pfeijffer geldt Luuk Gruwez als een van de meest gebloemleesde dichters in het Nederlandse taalgebied. Hij werd uitgenodigd voor verschillende schrijfresidenties en op literaire podia en festivals in binnen- en buitenland, waar hij dankzij talrijke vertalingen ook bekend is. Tot voor kort was hij poëzierecensent bij De Standaard. Momenteel loopt op Paukeslag, het archiefplatform van het Poëziecentrum, een online tentoonstelling over zijn leven en werk. Je kan deze tentoonstelling hier bekijken.

Meer informatie over Luuk Gruwez

De Liefhebber met Luuk Gruwez

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Luuk Gruwez gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

'De Liefhebber met Luuk Gruwez’, op zaterdag 13 april 2019, van 10 tot 12 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app