Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Maaike Cafmeyer

Herbeluister De Liefhebber met Maaike CafmeyerBlijf verwonderd!

Actrice Maaike Cafmeyer mocht als laatste liefhebber van 2020 op 19 december het rijtje van boeiende gasten afsluiten. Ze was ontroerend grappig in tv-reeksen als ‘Bevergem’, ‘Eigen kweek’, en ‘Het geslacht De Pauw’; en indrukwekkend als de van moord beschuldigde Frie Palmers in ‘De Twaalf’, een reeks rond de volksjury tijdens een assisenproces. Met cellist Frans Grapperhaus aan haar zijde en twee muzikale dochters kan je wel stellen dat ze in een muzikaal nest woont.
© VRT

Maaike Cafmeyer

Maaike groeide op in Torhout. Haar vader was tuinaanlegger, ze woonden midden in het groen. Met haar zus en nichtjes speelde ze televisieseries na in de tuin: ‘Chips’, ‘Star Trek’, … Er was altijd heel veel muziek bij haar thuis. De boxen werden buitengezet en ze dansten in de tuin. Haar ouders hadden een heel open geest. Na die fijne jeugd beslist ze midden de jaren '90 om naar het Gentse conservatorium te trekken.
Ze wilde actrice te worden en studeerde in 1999 dan ook af als meester in de Dramatische Kunsten. Het acteren zat haar overigens in de genen, want zowel vader als grootvader zaten in het amateurtoneel.
Haar eerste grote rol was Lucky in ‘Wachten op Godot’, Daarna beleefde Maaike de grote doorbraak op televisie door haar rol in ‘Het geslacht De Pauw’ en ‘Aspe’. Naast het theater- en tv-werk duikt Maaike ook geregeld op in musicals en spreekt ze regelmatig animatiefilms in.
Met de prestigieuze reeks 'De twaalf' oogstte ze ook internationaal veel lof. Getuige daarvan de tweet die de bekende tv-maker Ricky Gervais de wereld instuurde:

'Watched #detwaalf this week. One of the most complex, nuanced and gripping courtroom dramas I've ever seen. Naturalistic and extraordinary. Beautiful and gritty. A study of humanity, morality, integrity and consequence. Bravo.'

Wat de toekomst brengt valt nog af te wachten. Er komt een spin off van Eigen Kweek rond politieagent Chantal, het naïef slimme personage dat Cafmeyer speelt.
En ‘Hullep’, de tragikomische muzikale theatervoorstelling die Cafmeyer maakte met acteur Peter De Graef en cellist Frans Grapperhaus, stond in de startblokken, maar werd wegens de lockdown uitgesteld naar een latere datum.

Maaike weet zeker dat de wereld niet meer zou bestaan als vrouwen geen gevoel voor humor hadden. 'Vrouwen hebben nooit aan de kant van de macht gestaan en hebben dus altijd andere middelen moeten vinden om met het bestaan en zijn onmogelijkheden om te gaan, en humor is daar zeker één van. Daarom zijn we er ook intergalactisch goed in'.

Met haar man, cellist Frans Grapperhaus, en hun twee muzikale dochters: een pianiste en een violiste zorgden ze voor lockdown troost door live muziek te spelen en dat te delen met familie en vrienden.

Meer informatie over Maaike Cafmeyer

Herbeluister hier de uitzending met Maaike Cafmeyer:

DLH Maaike Cafmeyer

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Maaike Cafmeyer gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

© Studio Edelweiss
Maaike Cafmeyer

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app